Stödet växer för Björklund - tunga FP-distrikt vill att han sitter kvar

SAMHÄLLE

Avgångskraven mot Jan Björklund har tystnat och hans utmanare ligger nu lågt.

Enligt vad Aftonbladet erfar kommer FP-ledaren av allt att döma nomineras till omval av det tunga länsförbundet i Stockholm inför landsmötet i höst.

Redan tidigare står det klart att Björklund har stöd av både Skåne och Göteborg.

Efter det usla valresultatet för Folkpartiet i höstas, på 5,4 procent, var Jan Björklund ifrågasatt som partiledare från många håll. Under våren sjönk opinionssiffrorna, avgångskrav lyftes och flera utmanare till Björklund pekades ut, bland dem ex-ministern och FP-profilen Birgitta Ohlsson.

Får stöd av flera tunga förbund

Men innan sommaren kunde Aftonbladet avslöja att Björklund var säker på att bli omvald när FP samlas till landsmöte 20-22 november, efter att han tagit kontroll över FP. Redan då hade länsförbundet i Skåne, en tung spelare i den liberala rörelsen, gett honom sitt stöd och ett stort förnyelsearbete inletts.

Sedan dess har Björklunds aktier stärkts ytterligare. Ett annat tungt länsförbund, det i Göteborg, har nominerat honom inför landsmötet.

– Han vill fortsätta leda partiet och vi påbörjar nu en förändringsprocess tillsammans. Just nu finns det ingen anledning till att byta ut partiledare. Vi är ganska eniga om detta i Göteborg. Förändringsarbetet vi håller på med nu är förankrat. Jag tror det är ett stort stöd för Jan ute i landet, säger Piotr Kiszkiel, länsförbundsordförande i Göteborg.

Väntas få stöd av Stockholm

Den 18 augusti ska länsförbundet i Stockholm, en annan tung aktör, ge besked om vem man ska nominera. Enligt vad Aftonbladet erfar lutar allt åt att även de vill att Björklund stannar kvar på partiledarposten.

– Allt tyder på att han blir nominerad, säger en källa inom FP.

Även länsförbunden i Gävleborg och Skaraborg har meddelat att man föreslagit att Björklund ska väljas om som partiledare, enligt valberedningens ordförande Olle Schmidt.

Länsförbund och partiföreningar i Folkpartiet har fram tills den 20 augusti på sig att skicka in sina nomineringar till valberedningen som sedan tar fram en kandidat.