Lars Adaktusson går emot Busch Thor om homoadoptioner

1 av 2
Lars Adaktusson.
SAMHÄLLE

En majoritet av Kristdemokraternas partistyrelse vill att partiet byter uppfattning och säger ja till homoadoptioner.

Men flera KD-toppar har reserverat sig mot beslutet - bland dem EU-parlamentarikern Lars Adaktusson.

– För egen del har jag landat i att det som har gällt i flera år även bör gälla framöver, säger han till tidningen Dagen.

2003 fick homosexuella par i Sverige rätt prövas för att bli adoptivföräldrar. Tolv år senare är frågan fortfarande kontroversiell inom Kristdemokraterna, som då röstade emot lagändringen och varit emot den sedan dess. Inför partiets riksting i oktober står det klart att både partiledaren Ebba Busch Thor och en majoritet i partistyrelsen stödjer en motion som handlar om att partiet ska ändra uppfattning.

Men KD-ledningen är långt ifrån enig. I dag avslöjade Ekot att flera KD-toppar i partistyrelsen har reserverat sig mot beslutet. Det handlar om EU-parlamentarikern Lars Adaktusson och gruppledaren Andreas Carlson, som både står Busch Thor nära. Dessutom har ungdomsförbundet och seniorförbundet, som också har platser i styrelsen, reserverat sig.

"Finns ingen anledning att ändra"

För tidningen Dagen utvecklar Lars Adaktusson varför han inte tycker att homosexuella par ska få adoptera barn.

– I vårt partiprogram står det att det vid adoptioner ska eftersträvas att barnet får en ny mamma och pappa som ersättning för de biologiska föräldrarna. Och jag tycker inte att det finns någon anledning att ändra på det, säger han till tidningen.

Adaktusson, som valdes in i partistyrelsen i våras, gillar inte att hans partikamrater nu vill byta fot.

– För egen del har jag landat i att det som har gällt i flera år även bör gälla framöver. Dessutom stämmer det här väl överens med hur kristdemokratiska partier i andra länder resonerar, säger han till Dagen.

Han är tydlig med att han reserverat sig mot beslutet och att det nu är upp till ombuden på riksmötet att fälla avgörandet.

Men Emma Henriksson, KD:s andre vice ordförande som sitter med i partistyrelsen, tror dock att partiet lutar åt ändra uppfattning.

– Det är alltid så med all vår politik att det är rikstinget som är det högsta beslutande organet. Alla frågor som medlemmarna motionerar om bedöms där. Men min upplevelse, efter att ha jobbat med de här frågorna länge, är att det finns ett starkt stöd i partiet för att byta hållning, säger hon till Aftonbladet.

Tror att partiet byter fot

Henriksson själv stödjer majoritetens linje.

– De flesta adoptioner handlar om att man förlorat båda sina föräldrar. Barnet behöver en ny familj och då menar jag att de vuxna som har en barnlängtan bör på lika villkor få bli prövade om man skulle kunna utgöra en familj till barnet. Då kan det absolut finnas situationer då det bästa för ett enskilt barn är att komma till ett par med två personer av samma kön.

Även Erik Slottner, ersättare i partistyrelsen och gruppledare för KD i Stockholms stad, är en av dem som gärna ser att partiet accepterar homoadoptioner.

– Jag har länge tyckt att samkönade par ska kunna bli prövade som adoptivföräldrar och jag har själv lagt motioner i ämnet. Jag har inte haft någon anledning att ändra ståndpunkt och välkomnar därför partistyrelsens förslag, säger han.

KD:s håller sitt riksting i Västerås 8-11 oktober.

Aftonbladet har sökt Lars Adaktusson och Andreas Carlson.