Folkpartiet sågar Moderaternas förslag om senare skolstart

SAMHÄLLE

Moderaterna vill att barnen ska börja skolan senare på morgonen för att göra familjernas livspussel enklare.

Men förslaget sågas av Allianskollegorna i Folkpartiet.

– Scheman i skolan ska planeras utifrån vad som ger mest kunskap, inte efter vad som är trevligast på morgonen för en del föräldrar, säger Christer Nylander (FP).

Christer Nylander (FP).

I går lanserade Moderaterna ett politisk förslag som partiet ska ta ställning till inför stämman i oktober. Det handlar om att man vill att fler skolor ska erbjuda senare start på dagen för eleverna. Detta vill man kombinera med att fler kommuner erbjuder morgonfritids för barnen. Målet är att underlätta livspusslet för stressade familjer.

M-ledaren Anna Kinberg Batra var tydlig med att det är kommunerna själva som fattar beslutet.

– Jag tycker vi ska uppmuntra alla kommuner till att ge så god flexibilitet som möjligt i början på skoldagarna. Det spelar också roll hur kommunen tillhandahåller barnomsorg på obekväm arbetstid och hur det går att kombinera familj och arbetsliv överallt. Det tycker jag även ska märkas i moderatledda kommuner. De får gärna gå före, sa hon.

Får kritik av FP

Men förslaget går inte alls hem hos allianskollegorna i Folkpartiet, som var de som styrde Utbildningsdepartementet under de åtta år som den borgerliga regeringen satt vid makten.

FP:s skolpolitiska talesperson Christer Nylander säger att M-förslaget är problematiskt av flera skäl.

– Under många år har vi drivit debatten om att skolan måste fokusera på kunskap. Då ska man också lägga upp schema och skoldagar utifrån vad som ger mest kunskap, inte efter vad som är trevligast för en del föräldrar på morgonen. Vi måste behålla kunskapsfokus i skolan, säger han.

Han säger att Folkpartiet inte har någonting emot att eleverna ibland har sovmorgon.

– Ibland är det bra och nödvändigt, men själva beslutet om hur schemat utformas måste utgå ifrån vad som är bäst för elevernas kunskapsutveckling och inget annat.

”Viktigt behålla fokus”

Nylander menar också att det är av stor vikt att det är rektorer som ska bestämma hur man lägger upp scheman i skolorna.

– Moderaternas förslag innebär att man flyttar över beslutskraft från rektor till kommunpolitiker.

Folkpartiet tycker också att det är viktigt att ”värja skolan från olika intressen som försöker ta sig in”.

– Men skolan är inte till för att lösa samhällets alla andra problem. Det är helt centralt att i alla fall Folkpartiet, men förhoppningsvis också övriga Alliansen, håller fast vid att vi ska ha ett kunskapsfokus i politiken, säger Nylander.