Valberedningen nominerar Björklund för omval

Jan Björklund (FP).
SAMHÄLLE

Folkpartiets valberedning har beslutat att nominera Jan Björklund till omval som partiledare inför landsmötet i november.

Beslutet var enhälligt.

– Jan Björklund visar utmärkt ledarskap och stark vilja att få leda Folkpartiets politiska förnyelsearbete inför 2018, säger Olle Schmidt, ordförande i valberedningen.

I dag fattade Folkpartiets valberedning beslutet att nominera partiledaren Jan Björklund för omval inför partiets landsmöte i slutet av november. 15 av partiets länsförbund har nominerat honom, vilket motsvarar tre fjärdedelar av ombuden på landsmötet.

Björklund var ifrågasatt efter partiets dåliga valresultat i höstas, men kopplade under våren greppet om partiet. Även ex-ministern Birgitta Ohlsson har nominerats av flera länsförbund men hon har meddelat att hon inte kandiderar den här gången.

"Är en skicklig politiker"

Valberedningen beslut i dag var enhälligt.

– Jan Björklund är en skicklig politiker, med tung politisk erfarenhet från både regering och kommunalt arbete. I det politiskt känsliga läge som Sverige befinner sig i har Jan Björklund erfarenhet och mod att driva Folkpartiet och liberalismen framåt, säger Olle Schmidt, ordförande i valberedningen i ett pressmeddelande.

Om ombuden går på valberedningens linje innebär det att Björklund väljs som FP-ledare i två år. Nästa landsmöte hålls 2017.