Uppgifter: "Kan komma initiativ från Miljöpartiet snart"

De gröna vill se regeringssamtal med M om flyktingar

Foto: TT
Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.
SAMHÄLLE

Stefan Löfven pressas av flyktingfrågan och Sverigedemokraternas framgångar.

Enligt vad Aftonbladet erfar arbetar regeringen just nu med att ta fram reformer för bättre mottagande och integration.

Samtidigt planerar Miljöpartet att slänga ut en trevare för att försöka få till samtal mellan regeringen och Moderaterna i frågan.

Antalet flyktingar som kommer till Sverige är högre än på mycket länge. Samtidigt pågår en het politisk diskussion kring hur integrationen och flyktingmottagandet ska förbättras. Detta medan Sverigedemokraterna växer sig allt starkare i opinionen.

Frågan är en hård nöt att knäcka för regeringen som har anklagats för att stå handfallen samtidigt som flera av de borgerliga partierna har lagt fram ny politik på området.

Men enligt vad Aftonbladet erfar har flyktingfrågan sedan en tid tillbaka mycket hög prioritet i regeringskansliet. Ett paket bereds just nu om hur flyktingmottagandet kan förbättras och integrationen stärkas. När det färdiga förslaget ska ligga klart är dock inte bestämt.

– Bara för att opinionen skriker kan man inte stressa fram en lösning. Det ska vara hållbart och innebära ordning och reda, det är det människor efterfrågar, säger en källa.

Vill se samtal mellan regeringen och M

Historiskt har Socialdemokraterna och Moderaterna legat nära varandra inom migrationspolitiken. Men 2011 bröts axeln då den dåvarande Alliansregeringen gjorde upp med med Miljöpartiet. Efter valet 2015 så anslöt sig S till överenskommelsen.

I förra veckan föreslog dock LO att den S-ledda regeringen borde ta ett initiativ till en ny överenskommelse anpassad efter dagens situation. Enligt fackets förslag ska man bara göra upp med M denna gång, för att få till en långsiktig lösning där de klassiska regeringsbärande partierna S och M ingår.

– Det viktiga är att få ordning och reda i mottagandet, sa LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Enligt honom finns det flera brinnande frågor som måste hanteras, bland annat om det ska vara okej för kommuner att tacka nej till flyktingar och vikten av att nyanlända måste komma snabbare i jobb eller utbildning. Även TCO har sedan dess sagt att man inne på samma linje.

MP planerar trevare

Enligt Aftonbladets källor är både partierna i regeringskansliet positiva till idén att göra upp med M. Enligt vad Aftonbladet erfar diskuteras det just nu om det är MP som ska ta initiativet till samtal mellan regeringen och Moderaterna.

– Det kan komma ett grönt initiativ snart, säger en källa i regeringen.

Från MP framhålls dessutom att man kan tänka sig att bredda den migrationsöverenskommelse som finns.

– Vi tycker det är viktigt att den inte bara innehåller flykting- och asylpolitiken utan även hur människor ska komma i jobb och utbildning snabbare. Där har det inte funnits någon samverkan tidigare, säger en källa.

FAKTA

Migrationsuppgörelsen

• Migrationsöverenskommelsen mellan MP och Alliansen slöts 2011 med målet att hålla SD från inflytande på området.

• Efter valet anslöt sig S till uppgörelsen.

• Överenskommelsen säger att Sverige ska ha en human asylpolitik och vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck.