Aftonbladet avslöjar: Veronica Palm lämnar riksdagen

1 av 3
SAMHÄLLE

S-toppen Veronica Palm, 42, lämnar sitt uppdrag som riksdagsledamot den första oktober, kan Aftonbladet i dag avslöja.

Hon fanns tidigare med i spekulationerna om att bli minister i Stefan Löfvens regering.

– Jag är bra så länge jag känner ett driv, men nu behöver jag en ny utmaning för att få det, säger hon.

Veronica Palm är ett av socialdemokratins tyngsta namn. Hon sitter i partiets innersta krets, det verkställande utskottet, och har varit riksdagsledamot sedan 2002. Dessutom styr hon S-distriktet i Stockholms stad.

Nu har hon dock bestämt sig för att lämna sitt riksdagsuppdrag, där hon i dag är vice ordförande i socialutskottet. Avskedsansökan lämnas in när riksdagen öppnar den 15 september och sista arbetsdagen blir den första oktober, då partiets motioner ska vara färdigbehandlade.

– Jag lämnar riksdagsuppdraget, inte partiet eller politiken. Jag sitter kvar i VU och i Stockholm. Det enkla svaret är att jag behöver nya utmaningar. Jag har gjort det här i 13 år nu, det är rätt lång tid och jag har hela tiden tänkt att jag själv vill bestämma när jag ska gå.

Pekades ut som tänkbar minister

Veronica Palm har länge varit ett av sitt partis mest kända ansikten. Hon förknippas med frågor som rör barns rättigheter, feminism och antirasism, men var i valrörelsen förra hösten socialdemokraternas talesperson i bostadsfrågor eftersom hon då var ordförande i civilutskottet.

När Mona Sahlin avgick som partiledare förekom Veronica Palm i spekulationerna om vem som skulle ta över. Även efter Håkan Juholts tid fanns hon med.

Efter valet när Stefan Löfven, som blev S-ledare 2012, skulle bilda regering fanns Palm ofta med i förhandsspekulationerna om att bli minister. Men bostadsfrågorna knep i stället Miljöpartiet genom Mehmet Kaplan och sociala frågor sorterar under Gabriel Wikström (S).

Själv menar hon att hon hade insett att det inte skulle bli så, redan förra sommaren.

– När jag räknade och tittade förstod jag att det inte var troligt att jag skulle finnas med. Vi behövde bilda regering med minst ett annat parti, då försvann några platser och bara hälften av platserna är till kvinnor. Sedan ska man också räkna in geografisk fördelning och spridning på ålder, så jag hade blivit förvånad om jag hade blivit tillfrågad.

Samtidigt erkänner hon att det hade varit roligt.

– Det är klart att det hade varit en enorm utmaning, jag har ju varit politiskt aktiv hela mitt vuxna liv, så det vore dumt att säga att man inte vill ta större ansvar.

Framtiden är oviss

Veronica Palm framhåller att hon inte vet vad hon ska göra härnäst. Men att hon vill ha ett jobb inom idéburen verksamhet av typen mänskliga rättigheter för barn, kvinnor och män och att hon dessutom ser fram emot att få tid att vara med sina döttrar i stallet på kvällstid.

– Även om det kanske inte är så dramatiskt objektivt, att lämna ett uppdrag efter så lång tid, så för mig personligen är det skräckinjagande. Både riktigt, riktigt spännande och riktigt läskigt att kasta sig ut och testa sina vingar. Alternativet hade varit att gå på sparlåga här i riksdagen och söka jobb samtidigt, men det tycker jag inte är schyst vare sig mot mig, kamraterna eller det parlamentariska uppdraget, säger hon.

I riksdagen väntas hon ersättas av Anders Österberg, Akalla S-förening.

Tomas Eneroth som är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen kommenterar Palms avhopp för TT.

– Hon har gjort ett fantastiskt bra jobb, både i riksdagen och i gruppstyrelsen, speciellt i frågor som rör mänskliga rättigheter och jämställdhet där hon varit en otroligt drivande kraft, säger han.

FAKTA

Namn: Veronica Palm

Ålder: 42 år

Yrke: Riksdagsledamot (S) sedan 2002, vice ordförande i socialutskottet sedan valet 2014. Tidigare bland annat ordförande i civilutskottet, vice ordförande i skatteutskottet och socialförsäkringsutskottet. Suppleant i S verkställande utskott, VU samt ordförande i Stockholms partidistrikt.

Bor: Lägenhet i Stockholmsförorten Högdalen.

Familj: Döttrarna Alva, 14, samt tolvåriga tvillingarna Moa och Klara.

Inkomst: Riksdagsarvode, 61 000 kronor per månad samt tilläggsarvode för vice ordförande-uppdraget.

■ ■ Veronica Palm om...

Vad hon är mest stolt över:

– Om jag ska välja en fråga där jag känner att jag själv varit med och brottats, även mot partiet, är det att vi nu är på god väg att göra barnkonventionen till svensk lag. Det har tagit lång tid och det är för mig en riktigt viktig fråga.

Vad hon ångrar mest:

– När jag satt i utrikesutskottet och var ny, första mandatperioden, hade vi en socialdemokratisk regering som gjorde en del saker som väldigt få av oss var nöjda med. Som utlämningen av egyptierna, militärattachén i Jerusalem, Saudiavtalet. Det är lätt att vara efterklok men hade det hänt nu, med den erfarenhet jag har i dag, hade jag varit mycket tuffare i kontrollfrågorna. Men samtidigt var det inte ens ett halvår efter elfte september och det är svårt att förstå vilken press UD utsattes för, men det går inte att komma ifrån att det var fel.

Vad som gjort henne mest besviken:

– Allt det vi investerade i det rödgröna samarbetet inför valet 2010, med landets mest meriterade statsministerkandidat ever, Mona Sahlin, och att vi inte lyckas vinna det valet. Vi gjorde verkligen ett enormt arbete men det var inte tillräckligt. Vi mötte inte väljarna tillräckligt starkt jämfört med Alliansen. Allt det som var hennes signum och gjorde henne till en så enormt populär politiker under decennier blev också ett hinder när hon kandiderade till statsminister. På nåt jäkla sätt så lyckades man utmåla hennes som inkompetent, trots att hon hade suttit i riksdagen sedan hon var 25, haft flera portföljer och samarbetat med Folkpartiet när räntan steg till 500 procent. Det var riktigt surt.