AFTONBLADET AVSLÖJAR: Nya flyktingvägen – till fots från Finland

1 av 6
SAMHÄLLE

Kommunerna i Norrbotten har börjat se en ny flyktingväg i norr – via Ryssland.

I går informerades landshövding Sven-Erik Österberg (S) om situationen.

– Vi har en signal om att man söker sig till de obevakade gränspassagerna, säger han till Aftonbladet.

Sedan gränskontrollerna i södra och västra Sverige skärpts tycks nu intresset öka för alternativa färdvägar till Sverige.

I går rapporterades om en gummibåt med flyktingar som angjort Skillinge hamn på Österlen.

Nu kommer rapporter om flyktingar som kommer till Sverige via obevakade gränspassager över Torne älv i norr.

Från Ryssland

Sedan någon vecka tillbaka kommer regelbundet flyktingar till fots över broarna över Torne älv, enligt kommunalrådet Harry Rantakyrö (S) i Pajala.

– Det kommer grupper om 5-10 flyktingar några gånger i veckan från Finland. Vi ser en tydlig indikation på att det här har blivit en allt viktigare gränspassage efter att kontrollerna skärpts i övriga Sverige, säger han.

Enligt Harry Rantakyrö finns uppgifter om att en del av flyktingarna som kommer till Pajala har rest via den nordliga rutt som uppkommit efter att flyktingar börjat resa in med cykel i Norge från Ryssland.

– Vi har sett exempel på att man tar sig till Pajala från Ryssland via Norge och Finland, säger han.

Avvaktar utvecklingen

Enligt Harry Rantakyrö kommer flyktingarna framför allt till Sverige via gränsövergången i Kolari men också andra passager i området används.

I går informerades landshövdingen i Norrbotten, Sven-Erik Österberg, om uppgifterna som tyder på en ny flyktingväg till Sverige. Österberg säger att länsstyrelsen betraktar uppgifterna som en signal men att det ännu inte rör sig om någon massrörelse.

Han utesluter inte att passkontroller kan komma att behövas vid finska gränsen i norr om flyktingarna blir fler.

– Om det blir en stor mängd så kommer vi naturligtvis att informera regeringen om de här tendenserna så får man ta ställning till hur man ska hantera det, säger Sven-Erik Österberg.

”Helt öppet”

Också Österberg kopplar rörelsen till de skärpta gränskontrollerna i Skåne och Västsverige.

– Det är klart att om det blir stopp på vissa ställen så finns det alltid en risk för att man söker sig dit det är väldigt obevakat. Gränsen är helt öppen där uppe vid de här broarna, säger Sven-Erik Österberg.