Så ställer kändisarna om för klimatet

1 av 4
Sångerskan Linda "Miss Li" Carlsson.
SAMHÄLLE

PARIS. Svenska folket kan tänka sig att äta mindre kött och dra ned på sina flygresor – för klimatets skull.

Men också kändisarna har klimatångest och försöker minska sina klimatavtryck, visar Aftonbladets enkät.

– Jag har helt slutat att äta kött, har inte längre nån bil, tar tåget istället för flyget så ofta jag kan och köper oftare second hand än nytt, säger sångerskan Linda "Miss Li" Carlsson.

Under klimattoppmötet har amerikanska kändisar som Microsoftgrundaren Bill Gates, ibland kallad världens rikaste man, och skådespelaren Leonardo DiCaprio kampanjat för miljön.

Gates lanserade världens största fond för förnybara källor tillsammans med andra penningstarka finansiärer som Mark Zuckerberg, Facebook, Richard Branson, Virgin, och Jeff Bezos, Amazon. Medan DiCaprio, som tidigare skänkt omkring 125 miljoner kronor till miljöprojekt, höll ett passionerat tal om vikten av ett klimatavtal på plats i Paris.

– Vi har ont om tid, vår framtid kommer ha bättre välstånd och rättvisa när vi är fria från greppet av fossila bränslen, sa han bland annat.

Satsar mångmiljonbelopp

Sedan tidigare står det klart att svenska folket är beredda på uppoffringar för klimatets skull. Många kan tänka sig att avstå biffen och minska på julresandet. Men också svenska kändisar tar frågan på största allvar, visar en enkät som Aftonbladet har genomfört.

H&M:s vd Karl-Johan Persson är en av dem som ställt om för klimatets skull. Ägarfamiljen har satsat 900 miljoner kronor i H&M:s egna stiftelse för omställning till ett mode där jordens resurser inte påfrestas.

– Privat i min vardag gör jag exempelvis medvetna val när jag handlar, jag sopsorterar och kör eldriven bil, säger han i enkäten.

Både artisten Linda Carlsson, mer känd som Miss Li, och modeskaparen Camilla Thulin försöker leva så klimatsmart som möjligt.

– Har ingen bil, återanvänder plastpåsar, kastar ingen mat och köper begagnat, säger Thulin.

Malmsten: ”Panikslagen”

Författarinnan Bodil Malmsten gör allt hon kan för att tänka på miljön i den egna vardagen och är mycket oroad över klimatfrågan.

– Oroad, panikslagen, ångest dygnet runt, polerna, pingvinerna, korallerna, årstiderna; allt har jag tagit för givet och nu smälter det, säger hon.

Klimattoppmötet i Paris ska enligt den ursprungliga planen avslutas i morgon, fredag. De flesta tror dock att världens politiker kommer att behöva mer tid för att enas om ett avtal och därför väntas även helgen tas i anspråk.

FAKTA

Det gör kändisarna för klimatet

Bodil Malmsten, 71, författare.

Är du oroad över klimatfrågan?

– Oroad, panikslagen, ångest dygnet runt, polerna, pingvinerna, korallerna, årstiderna; allt har jag tagit för givet och nu smälter det.

Gör du något i din egen vardag för att minska ditt klimatavtryck?

– Ja! Sopsorterar, låter inte vattnet rinna, gör alla små privata saker, känner skuld för det jag försummar. Undrande om det inte är stora företag och hela länder som är klimatbovarna, jag är inte Saudiarabien. Men jag får dåligt samvete om en liten papperskartong hamnat i plasten eller en plastflaska i containern för kartong. Ständigt detta dåliga samvete som inte är bra för någonting.

Agerar du på något sätt i klimatfrågan, t ex skänker pengar till klimatforskning?

– Nej. Men det har jag en syster till, just nu är hon på väg till Paris för att tillsammans med likasinnade fredliga aktivister se till att förhandlingarna går schyst till, jag pratar, min syster agerar.

Karl-Johan Persson, 40, H&M:s vd och son till ägaren Stefan Persson.

Är du oroad över klimatfrågan?

– Ja, det finns tydliga tecken som visar att det inte är hållbart att fortsätta att leva som vi gör och att vi alla måste ta ett ansvar för att bromsa utvecklingen. Jag tror att vi alla kan och ska bidra men jag tror samtidigt att nyckeln till en större förändring kräver stora tekniksprång och innovationer som verkligen ger effekt. Det kan handla om en övergång till ny energi, elbilar samt hur vi sluter kretsloppet och utnyttjar våra naturresurser på ett mer ansvarsfullt sätt etc. Jag tror också att det skapas en mängd affärsmöjligheter i en tid som denna som främjar såväl den hållbara som den ekonomiska utvecklingen. 

Gör du något i din egen vardag för att minska ditt klimatavtryck?

– Jag försöker att vara så klimatsmart jag kan i min vardag, både privat och på jobbet. Som företag är hållbarhet en integrerad del av vår verksamhet och också uttryckt i vår affärsidé. Vi satsar stora resurser och arbetar blanda annat med att minska våra utsläpp av växthusgaser, öka andelen av förnybar energi samt satsar på nya, mer hållbara material och innovationer för hur vi kan sluta kretsloppet av textilier. Privat i min vardag gör jag exempelvis medvetna val när jag handlar, jag sopsorterar och kör eldriven bil.

Agerar du på något sätt i klimatfrågan, t ex skänker pengar till klimatforskning?

– Vår familj har bland annat donerat 900 miljoner kronor till H&M Foundation. I augusti utlyste H&M Foundation innovationstävlingen Global Change Award som har fått stor uppmärksamhet internationellt. Här efterlyser vi banbrytande idéer i syfte att sluta kretsloppet för mode och skydda jordens naturresurser. Tävlingen tacklar en av de viktigaste frågorna för modebranschen – att skapa mode för en växande befolkning och samtidigt minska påverkan på miljön.

Linda Carlsson, artisten "Miss Li", 33.

Är du oroad över klimatfrågan?

– Ja det är jag! Tänker på det förmodligen varje dag.

Gör du något i din egen vardag för att minska ditt klimatavtryck?

– Jag har helt slutat att äta kött, har inte längre nån bil, tar tåget istället för flyget så ofta jag kan och köper oftare second hand än nytt.

Agerar du på något sätt i klimatfrågan, t ex skänker pengar till klimatforskning?

– Nej för tillfället skänker jag enbart pengar till olika flykting/svält/sanitetsbaserade organisationer. Men det är mitt mål för nästa år att även skänka pengar och engagera mig ännu mer i klimatfrågor.

– Detta är allvar! Om jag nånsin får barn så vill jag att de ska kunna leva bland växter som mår bra, andas luften och inte behöva fly översvämningar.

Camilla Thulin, 54, modeskapare.

Är du oroad över klimatfrågan?

– Alltid, all överkonsumtion och alla bilar.

Gör du något i din egen vardag för att minska ditt klimatavtryck?

– Har ingen bil, återanvänder plastpåsar, kastar ingen mat, köper begagnat. Tyvärr flyger jag inom Sverige eftersom vår tågtrafik inte fungerar. Man kommer aldrig i tid till Malmö eller Göteborg. Man måste ta tåget en dag i förväg. Åker kommunalt, undviker att överkonsumera.

Agerar du på något sätt i klimatfrågan, t ex skänker pengar till klimatforskning?

– Jag betalar skatt och har åtta anställda.

Fotnot: Enkätsvaren har lämnats via mejl.