Sjöstedt: Regeringen måste tänka större

Trycker på för grön investeringsbank

Foto: Foto: Anette Holmqvist
Jonas Sjöstedt, partiledare (V)
SAMHÄLLE

PARIS. V-ledaren Jonas Sjöstedt är på plats i Paris och trycker på för klimatsatsningar.

Han uppmanar nu Stefan Löfven och regeringen att tänka större – och införa en grön investeringsbank av brittisk modell.

– Det är viktigt av klimatskäl men också för att vi ser Sveriges enorma investeringsbehov, säger Sjöstedt.

På fredagsförmiddagen anlände även Jonas Sjöstedt till FN:s klimatförhandlingar Cop21 i Paris. Toppmötet är nu inne i sitt slutskede. Under mötet för han en rad samtal med andra nationer, däribland söderhavsöarna som riskerar att drabbas mycket hårt av klimatförändringarna.

– Det är självklart att vara här, det här är det viktigaste som händer.

Pengar till klimatsmarta projekt

Men Jonas Sjöstedt tar också chansen att slå ett slag för ett nytt V-krav på en grön investeringsbank.

Tanken är att staten ska gå in med pengar i en bank som lånar ut pengar till klimatsmarta projekt till en förmånlig ränta. Både privata och offentliga ska kunna låna ur banken – under förutsättning av man också går in med eget kapital.

– Vi har kikat på Storbritannien där det här redan finns och de har otroligt bra resultat med gröna investeringar på ungefär hundra miljarder kronor, så det är stora pengar till förnybar energi och andra saker, säger Sjöstedt.

– Vi menar att det är något vi i Sverige skulle kunna kopiera. Vi har problemet att vi skulle behöva en storsatsning på förnyar energi, kollektivtrafik och kommunikationer, att gå före i byggandet med nollutsläpp. Det finns massor av saker som behövs. Men när vi möter regeringen i budgetförhandlingarna så finns inte pengarna till investeringar.

Kan ge nya jobb

Jonas Sjöstedt menar att en grön investeringsbank skulle ge de nödvändiga resurserna och leda till en snabbare omställning för ökad klimatnytta. Men också skapa en rad nya jobb.

Han ger exempel från Tyskland där den gröna sektorn sysselsätter flera hundra tusen personer.

– Det kanske inte skulle ge så många jobb i Sverige, men om staten går in med tiotals miljarder och frigör kapital då talar vi i alla fall om tiotusentals jobb. Det visar vilka möjligheter som finns.

Vänsterpartiet kommer att driva frågan om en grön investeringsbank i budgetförhandlingarna med regeringen.

– Vi tycker att regeringen är väldigt försiktig i den ekonomiska politiken. Man vill inte höja skatterna, inte lyfta utgiftstaken. Det här skulle vara ett sätt att rikta investeringarna rätt. Man kan åka över till Storbritannien och se att det faktiskt funkar och till och med går med vinst, säger Sjöstedt.

– Man måste tänka större, inte bara sitta och lyfta små budgetposter.