Tobé kritisk mot valstrategin – men inte mot Reinfeldt

SAMHÄLLE

Moderaterna gjorde fel som inte skärpte sin invandringspolitik redan före valet, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

Trots hård press vägrade dock Tobé att kritisera Fredrik Reinfeldt i SVT:s ”Agenda”.

– Jag har stor respekt för Reinfeldt.

Mitt i brinnande valrörelse, i augusti 2014, höll Fredrik Reinfeldt ett tal där han förvarnade svenska folket att de stora flyktingströmmarna skulle bli ansträngande för svensk ekonomi.

Sen bad han svenskarna att ”öppna sina hjärtan”.

– Nu ber jag svenska folket att ha tålamod med detta. Att ha solidaritet med världen utanför. Vi behöver samla oss för att kunna göra det. I långa loppet skapar vi på det sättet en bättre värld

”Borde ha bytt politik”

Hur det gick sedan vet alla. Moderaterna förlorade valet, Socialdemokraterna tog över, och nu turas partierna om att föreslå åtstramningar i invandringspolitiken.

I veckan gick Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé ut och menade att partiet borde ha bytt politik i migrationsfrågan redan före valet.

I kvällens ”Agenda” utvecklade Tobé resonemanget.

– Jag tror att det hade varit bra om Moderaterna och Alliansen hade hanterat integrationsfrågan mycket mer inför valet och om vi hade haft regelverk i asylpolitiken som liknar andra EU-länder.

Vill inte kritisera Reinfeldt

Men Tobé drog sig för att kritisera Fredrik Reinfeldt, trots att programledaren Camilla Kvartoft flera gånger frågade om han tyckte att Reinfeldt gjorde fel.

– Jag har stor respekt för Fredrik Reinfeldt, som gjort fantastiska insatser för Sverige och Moderaterna, men det är ganska uppenbart att när vi tittar på varför vi förlorade valet 2014, då var det för att vi inte tog tag i frågan om integration.

Så det var fel?

– Man får alltid ta ansvar för det som ska gälla framåt, och det är det jag tar ansvar för nu.