Federley: ”Le Pen agerar som Putins lakej”

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
SAMHÄLLE

Fredrick Federley (C) går till stenhård attack emot Nationella fronten och Marine Le Pen – i ett skarpt formulerat brev till EU-parlamentets talman.

Han misstänker att Le Pens partigrupp saboterar EU-arbetet med flit.

– De använder parlamentet för att vara Putins lakejer, säger han.

Franska Nationella fronten med partiledaren Marine Le Pen sitter i EU-parlamentet och tillhör partigruppen ENF. Partiet har flera gånger beskyllts för att gå den ryske presidenten Vladimir Putins ärenden i kammaren. Detta då partiet enligt tidigare avslöjanden sägs ha starka ekonomiska band till Putin, bland annat genom lån i ryska banker.

Nu misstänker C-parlamentarikern Fredrick Federley att det har hänt igen.

– Under veckan har det blivit tydligt att ENF-gruppen går främmande makts ärenden. De får så klart tycka vad de vill, det lägger jag mig inte i, men de använder parlamentets instrument för att vara Putins lakejer, säger han.

”Lånat 80 miljoner av Putin”

Bakgrunden till ilskan är ENF-gruppens agerande inför en omröstning om den europeiska energiunionen, som bland annat syftar till att minska EU:s beroende av rysk gas och olja.

Enligt Federley lade gruppen en lång rad ändringsförslag i frågor som rörde kritik mot Ryssland eller att stärka Europa ekonomiskt, politiskt och industriellt. Något som normalt sker mycket sparsamt.

Han misstänker nu att detta gjordes för att man ville förhala energirapporten.

– Vi vet alla att de har lånat 80 miljoner euro av Putin. Lägger man ihop detta med hur de agerar kring det politiska innehållet i rapporten så talar det sitt tydliga språk, säger han.

Fredrick Federley uppmanar nu EU-parlamentets talman Martin Schultz att agera i frågan. I ett brev som skickades till talmanskansliet på tisdagen skriver han:

"Arbetet med EU:s energiunion är oerhört viktigt för industrin, för miljön och för säkerhetsläget i Europa. Under veckans behandling av denna akt såg vi tydligt hur gruppen ENF överutnyttjade möjligheten att lägga ändringsförslag för att på så sätt stoppa arbetet med den akten. Att partigrupper lägger ändringsförslag och påverkar det parlamentariska arbetet är en av grundpelarna i det demokratiska arbetet i Europaparlamentet, men detta ska göras för att förbättra politiska förslag, inte för att sabotera det politiska arbetet."

Uppmanar talmannen att agera

Och tillägger:

”Jag undrar därför hur ni som talman, tillsammans med era medarbetare, kommer säkerställa att de parlamentariska verktygen ej överutnyttjas i syfte att försvåra för vårt demokratiska arbete.”

Fredrick Federley kommer också att skicka ett liknande brev till Marine Le Pen inom kort. Brevet måste dock översättas till franska först.