Liberalerna om nya M-förslagen: ”Inte mycket nytt"

SAMHÄLLE

I sitt jultal presenterade Anna Kinberg Batra flera nya utbildningsförslag och lovade att inte spara på skolan.

Men allianskollegorna i Liberalerna är inte imponerade.

– Det var inte så mycket nytt, säger skolpolitiska talespersonen Christer Nylander (L).

I dag höll Anna Kinberg Batra sitt första jultal inför elever på YBC-gymnasiet i sin hemkommun Nacka. Redan på partiets stämma i oktober lanserade M-ledaren Skolinitiativet – ett arbete där man med hjälp av expertis och forskning ska försöka bli det ledande skolpartiet i Sverige.

Kinberg Batra lovade i sitt tal att inte spara på skolan när det ska prioriteras ekonomiskt framöver.

– Det är helt avgörande för att vi ska vara starkare i framtiden. När det nu kommer många unga till Sverige kan vi inte kompromissa med kunskap. Tvärtom ska alla lära sig vad de behöver, säger hon.

Flera nya förslag

Dagens tal innehöll fyra nya förslag från M-ledningen. Man vill se formella kunskapsprov i förberedelseklasser och ge lärare större befogenheter att avgöra om en elev behöver gå om en klass. Dessutom vill man göra det möjlighet att kombinera språkintroduktion och yrkesintroduktion på skolorna.

Lärarfacken har varnat för att det de kommande åren kommer råda stor lärarbrist i svenska skolor. När det nu kommit många nyanlända barn till Sverige blir bristen ännu större. För att motverka detta vill Moderaterna göra det lättare för pensionerade lärare att komma tillbaka och undervisa.

– De ska undantas från kravet på lärarlegitimation, säger Kinberg Batra.

Sedan tidigare har M lagt förslag om fler karriärlärare, för att locka fler människor till läraryrket.

– Det skulle behövas särskilt i utanförskapsområden. Där är det helt avgörande att man kan sätta in tillräckligt med resurser för de som har en tuffare start. Vi behöver återkomma till både lärarrollen och kunskapskraven.

Liberalerna inte imponerade

Hos Liberalerna, som styrde Utbildningsdepartementet under Alliansens åtta år i regeringsställning, är man inte särskilt imponerade av de förslag som Kinberg Batra presenterade.

– Det är bra att fler partier vill bli skolpartier, vi behöver en tävling om vem som kan bli bäst på att återupprätta kunskapsskolan. Men jag tycker inte att det var särskilt mycket nytt i de förslag som presenterades, säger skolpolitiske talespersonen Christer Nylander (L).

Han poängterar  att det är hans parti bland de borgerliga som satsar mest på lärarna.

– Regeringen gör en satsning på tre miljarder för att höja lärarlönerna och där är det bara Liberalerna bland oppositionspartierna som står bakom. Det är en viktig sak när det handlar om att lyfta läraryrket på lång sikt och höja kunskapsnivån i skolan.