SD-toppen: Sätt in drönare mot flyktingar

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna vill kunna sätta in drönare för att upptäcka flyktingar som försöker ta sig till Sverige genom att korsa Öresund i båt.

Det sa SD-ledamoten Kent Ekeroth när riksdagen debatterade id-kontroller.

Men han mötte kritik direkt.

– Att vara emot flyktingar är hela er livsluft, sa moderaten Beatrice Ask.

Foto: FRANCOIS MORI
Försäljningen av drönare har ökat explosionsartat.

I dag debatterar riksdagen förslaget om att ge regeringen rätt att införa id-kontroller i Sverige. Regeringen väntas få sin vilja igenom. Detta eftersom de enda partierna som helt avfärdar förslaget är Vänsterpartiet och Centern.

Vill förstärka kustbevakningen

En av de första talarna i kammaren var SD-ledamoten Kenth Ekeroth. Han betonade vikten av att förstärka systemen för att upptäcka människor som försöker ta sig till Sverige.
För att förhindra flyktingar som kan komma att korsa Öresund med båt vill SD ge mer resurser till kustbevakningen – och utreda om drönare kan användas för att bevaka vattnet.

– Vi vill undersöka möjligheten att sätta in drönare för att se till att människor inte börjar använda personbåtar för att ta sig över sundet, sa Ekeroth.

Sågade förslagen

Efter anförandet gick Moderaternas Beatrice Ask till hårt angrepp mot Ekeroth i en replik:

– Ni sverigedemokrater har varit emot invandrare och flyktingar per definition så länge jag kan erinra mig. Det är hela er livsluft.

– Att tipsa socialdemokraterna och MP om allt man kan göra för att kontrollera att inga människor finns i container eller annat. Vad är det för människosyn? Det här handlar om människor som flyr, och som har rättigheter. De måste vi hantera på ett värdigt sätt.

”Vet inte hur man opererar en drönare”

För Aftonbladets reporter på plats utvecklar Kent Ekeroth resonemanget om drönarna:

– Det finns en risk när man inför gränskontroller att man kommer att försöka ta sig in på andra sätt, till exempel med båtar, och den svenska kustbevakningen är inte så omfattande i dag. Man måste förstärka den och även införa till exempel drönare för att kontrollera om båtar försöker ta sig över från Danmark till Sverige.

– Åtminstone ska man undersöka den möjligheten och hur effektivt det kan vara för att hindra de strömmarna om de uppstår.

Hur skulle det gå till rent konkret?

– Nja, alltså, jag vet inte hur man opererar en drönare... Oavsett vilka tekniska lösningar man tar till så menar vi att om inte Danmark själva inför gränskontroller mot Tyskland, så finns det en risk att man tar sig över med båtar. Då är ett exempel drönare men det kanske finns andra tekniska lösningar som är mer effektiva, och det får man utvärdera vilka som är bäst.

Vad bör ske om drönarna upptäcker flyktingbåtar?

– Då ska gränskontrollen gripa in och se till så de inte kommer in i landet.