UD-kvinnans försvar: De lokalanställda var mutade

1 av 3
SAMHÄLLE

I flera timslånga samtal förhördes UD-kvinnan av Migrationsverket om sin tid i Nigeria.

Men tjänstemannen vägrar erkänna att hon gjort något fel.

I stället beskyller hon de lokalanställda på ambassaden för korruption – och för att ha skvallrat på henne.

Den 44-åriga kvinnan hade tjänstledigt från Migrationsverket för att arbeta med migrationsärenden åt UD på ambassaden i Abuja, Nigeria.

Efter att misstankarna om ett 80-tal felaktiga viseringar uppdagats förhördes kvinnan i samtal med sina chefer på Migrationsverket flera gånger under början av 2015. Hon står hela tiden på sig:

– Jag står fast vid att jag har gjort korrekta bedömningar.

I ett av samtalen förevisas hon en rapport som UD hemligstämplat men som Migrationsverkets verksjurist valt att offentliggöra - och låta personerna i rummet ta del av.

"Kunde inte lita på någon"

När kvinnan får se rapporten säger hon att hon redan sett den och beskriver dess inriktning på visumstickers som hittats i hennes hem som "konstig".

Hon frågar flera gånger varför Migrationsverket inte har förtroende för henne - när UD har det.

– Jag har fått bekräftelse från UD att jag har gjort rätt, jag är inte sån som blundar. Jag vet att jag är slarvig kring handläggningen, med papper, men inte kring beslutsfattandet.

Som förklaring till att hennes viseringar över huvud taget blivit ett ärende anger 44-åringen att korrupta lokalanställda skvallrat på henne.

– Redan innan jag åkte ner blev jag varnad för att det pågick korruption på ambassaden. Jag visste från början att jag inte kunde lita på någon av dem (de lokalanställda, reds, anm.) och be om råd eller så. När jag kom ner så ringlade köerna långa av "turister" utanför ambassaden. När jag kom på plats och började avslå så slutade de att söka, säger 44-åringen och syftar på nigerianska medborgare.

Lokalanställda skvallrade

Hon uppger att de lokalanställda tagit emot mutor från nigerianer som ansökt om visum.

– De lokalanställda har tjänat pengar tidigare. De reagerade på avslagen av nigerianer. De kom direkt till mig och började ifrågasätta.

Det ska enligt UD-kvinnan ha lett till att de lokalanställda angivit henne.

– Det är assistenterna som gått och klagat för att jag beviljade dessa (personer från landet som 44-åringen misstänks ha sålt visum till, reds. anm.) men inte gav visum till nigerianer.