Så arbetar polisen i antiterrorinsatsen Argus

1 av 2
SAMHÄLLE

Här är några av personerna som Säpo bett poliser i yttre tjänst spana på under antiterrorinsatsen Argus.

Sedan terrorhotnivån höjdes arbetar den öppna polisen allt mer med att bistå Säpo.

Till verktygen i lokalpolisområdena finns listor på personer med misstänkta terrorkopplingar – liksom utbildning i tecken som tyder på extremism.

Terrorhotnivån i Sverige höjdes den 18 november från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

Då inleddes en nationell insats som fick namnet Argus. Arbetet leds av en särskild stab och personal tas in från andra regioner för att bland annat bevaka känsliga objekt som statsledningen.

”Beredskap under julen”

Enligt Aftonbladets källor var insatsen tänkt att pågå till den 18 december men nyligen togs beslut om att den ska avslutas kring nyår.

– Man har velat att det ska finnas extra beredskap också under julhelgen, säger en källa.

När hotet internt bedömdes som störst cirkulerade polisbussar i Stockholm med poliser beväpnade med förstärkningsvapen redo att rycka in var som helst i regionen.

Personal i yttre tjänst har generellt uppmanats att vara extra vaksamma. Dessutom har Säpo enligt Aftonbladets källor förmedlat listor på personer med misstänkta terrorkopplingar till de olika lokalpolisområdena. Bland personerna återfinns enligt Aftonbladets uppgifter bland annat individer som stridit i Syrien, personer som dömts för terrorbrott, samt personer som misstänks rekrytera terrorresenärer.

– Syftet har varit att informera om intressanta individer att hålla lite koll på. Det handlar både om personer med kända terrorkopplingar och personer som kan ha agerat misstänkt på nätet, säger en källa.

Flera insatser som pågår

Dessutom har poliser i yttre tjänst fått utbildning av Säpo för att kunna identifiera misstänkt extremism vid till exempel husrannsakningar.

– Vid husrannsakningar har det handlat om att titta efter IS-skrifter och tecken som tyder på att man har blivit radikaliserad. Som utbildningsmaterial har Säpo förmedlat bilder på flaggor och skrifter, säger en källa.

Annika Eriksson, chef för Underrättelsesektionen i Region Stockholm, är förtegen om polisens samarbete med Säpo men bekräftar att poliser i yttre tjänst delges mer material om personer med misstänkt terrorkoppling än tidigare.

– Vi har insatser som pågår i flera olika ganska stora kluster av saker som just nu är både terror och flyktingströmmar. Det är klart att yttre poliser också har fått ändrade arbetsuppgifter och är mer fokuserade på de här områdena.

”Ser över vår kapacitet”

Hon betonar att Säpo är huvudman för arbetet som är inriktat på att övervaka personer med misstänkta terroristkopplingar.

– Allt som vi lägger ut baseras på inhämtning, bearbetning och det som Säpo säger att det här kan vi lägga ut. Att det är uppgifter som vi kan informera den yttre personalen om.

Peter Ågren är en av Stockholms lokalpolisområdeschefer som har till uppgift att leda poliser i yttre tjänst under den pågående insatsen. Han vill inte i detalj kommentera vilka utbildningar som genomförts bland personalen.

– Vi ser över vår kapacitet och vår kompetens, vi tittar på hur vi ska förbereda oss mentalt och när vi som nu ställs inför ett konkret hot färgar också det här hotet vår uppfattning om vad vi kan och vad vi behöver känna till. Det ger en inriktning, säger Peter Ågren.

FAKTA

Bombhotade sin egen arbetsplats

Man, 33, svensk medborgare

Yrke: Tidigare anställd inom tågbranschen.

Har tidigare arbetat som spärrvakt i Stockholm. Efter att han fått avsluta sin anställning på ett tågbolag ska mannen den 24 november enligt Aftonbladets källor ha bombhotat ett av bolagets tågavgångar i Stockholm med kaos i spårtrafiken som följd. Hotet bedömdes dock av polismyndigheterna som oseriöst.

Har utretts för grova bedrägerier mot företag och kreditinstitut men frikändes i tingsrätten.

Man, 40, irakisk medborgare

Yrke: Utbildad imam.

Dömdes 2005 till fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt domen ska han tillsammans med en kumpan samlat in samt skickat drygt 1 250 000 kronor till personer knutna till terrororganisationen Ansar al-Islam, en organisation som i dag uppgått i Islamiska staten, IS. Pengarna ska sedan ha använts för att finansiera terroristbrott.

Släpptes villkorligt från fängelset 2007 men togs då i förvar enligt ett särskilt regeringsbeslut. Nästföljande år tog regeringen beslut att 40-åringen skulle ställas under uppsikt med anmälningsplikt fem dagar i veckan, ett arrangemang som upphörde 2011.

I januari i år dömdes han återigen till anmälningsplikt eftersom enligt domstolen "fortfarande konstaterats aktiv i Säpos kontraterroruppföljande verksamhet" samt att han upprätthåller kontakter med personer med misstänkta kopplingar till terrornätverk. Enligt domen ska mannen anmäla sig på polisstationen i Solna under särskilda tider fem dagar i veckan.

Man, 51, marockansk medborgare

Yrke: Har drivit företag inom försäljning.

Har ansökt om svenskt medborgarskap flera gånger men har fått avslag eftersom Säkerhetspolisen bedömt att han utgör en säkerhetsrisk.

Greps 2007 i Somalia misstänkt för att ha stridit med islamistmilisen i landet i samband med den etiopiska invasionen. Överfördes till etiopiskt fängelse och släpptes senare fri och överfördes till Sverige.

Man, 33, marockansk medborgare

Yrke: Arbetar som vårdare.

Har tre trafikbrott antecknade i brottsregistret och två misstänkta bedrägeribrott antecknade i polisens misstankeregister.

Man, 54, svensk medborgare.

Yrke: Driver företag inom importbranschen.

Beskrivs av Jyllands-Posten som en ”central figur i den islamistiska miljön i Stockholm”. Har enligt tidningen kopplingar till de fyra svenskar som planerade ett attentat mot Jyllands-Posten.

Dömdes 2011 till 200 timmars samhällstjänst för skattebrott och bokföringsbrott.

Man, 46, svensk medborgare

Yrke: Okänt

Dömdes 2014 i tingsrätt för att tillsammans med en annan man ha misshandlat en man med sparkar och slag i ett omklädningsrum så att han fick en blödning i hjärnan. Enligt målsägande startade misshandeln efter att 46-åringen noterat att han inte deltog i bön.

Man, 24, svensk medborgare

Yrke: Jobbar på verkstad och åkeri.

Har dömts för snatteri och trafikbrott. I misstankeregistret finns punkter om brott mot knivlagen samt snatteri.

Man, 21, svensk medborgare

Yrke: Okänt.

Uppges enligt Aftonbladets källor tillhöra en grupp som håller till en galleria och som i polisens spaningsregister beskrivs som ”fundamentalister”.

Har utretts för förberedelse till grovt från, hot och våld mot tjänsteman samt köp av sexuell tjänst men har inte dömts för detta.

Man, 47, svensk medborgare

Yrke: Har tidigare arbetat med bolag i heminredningsbranschen

Styrelsesuppleant i ett bolag som tillhört 54-åringen med kopplingar till personerna bakom komplotten mot Jyllands-Posten.

Har 15 avsnitt i brottsregistret, mest trafikbrott och stölder. I misstankeregistret finns utredningar om misstänkt bedrägeri samt försök till grov misshandel.

Åkte i höstas dit på en skattesmäll på efter att Skatteverket anser att han inte skattat för drygt en miljon kronor som satts in på hans konto av olika personer. 47-åringen bestred beslutet och hävdade att han som mellanhand hjälper vänner som inte har egna konton att få tag i kontanter.

Man, 25, svensk medborgare

Yrke: Okänt

Ur brottsregistret: Trafikbrott.

Man, 35, rysk medborgare

Yrke: Okänt

12 avsnitt i brottsregistret, bland annat snatteri och stöld. Har varit dömd till skyddstillsyn.

Man, 29, svensk medborgare

Yrke: Har arbetat på järnhandel

Har 10 avsnitt i brottsregistret, bland annat misshandel, stöld, olovligt förfogande, olovlig körning, våld mot tjänsteman samt våldsamt motstånd.

Dömdes hovrätten för misshandel av sin kollega med en skyffel efter att denne skämtat med en annan kollega om Gud.