Gränskontrollerna inleddes i natt

Kontrollanterna fotar resenärers legitimationer med mobilkameror

1 av 17
SAMHÄLLE

KÖPENHAMN. I natt trädde de nya gränskontrollerna i kraft.

Danske Morten Sylvest, 52, blev den förste att kontrolleras på Kastrup – en halvtimme före utsatt tid.

Kontrollanterna fotograferar alla resenärers id-handlingar. Det är många kritiska till.

– Det känns inte bra, säger Monika Engström, 41.

Svenska riksdagens beslut om utökade id-kontroller på tåg, bussar och färjor mot Sverige trädde i kraft vid midnatt.

Med hot om vite på 50 000 kronor ska ingen transportör få låta en person utan giltigt foto-id resa till Sverige.

Den som reser från Köpenhamns centralstation kommer nu i praktiken att tvingas kliva av tåget i Kastrup och ta sig till ett särskilt spår där tågen mot Sverige avgår. Det är där id-kontrollerna genomförs.

Morten först genom kontrollerna

Vid 23.30-tiden inleddes id-kontrollerna på Kastrup. Danske Morten Sylvest blev den förste att få visa id på tågstationen.

När han talar med Aftonbladets reporter Susanna Nygren är han arg över att kontrollerna inleddes en halvtimme före utsatt tid.

– Det kom 20-25 vakter. Det var inte så mycket att göra, de började kontrollerna en halvtimme för tidigt. De verkade inte ha tid att vänta, säger han.

Morten Sylvest är ingen anhängare av id-kontrollerna.

– Det känns helt overkligt för mig att de har den typen av kontrollerna. Det är inte så här jag vill att mitt land Danmark ska vara.

Bygger kontrollcenter

Sedan flera dagar tillbaka har stängsel byggts upp som omgärdar perrongen där tågen mot Sverige avgår, för att förhindra att människor springer över spåren för att nå de nordgående tågen.

Vid 21.30-tiden på söndagskvällen började danska tågentreprenören DSB, som kör Öresundstågen, bygga upp kontrollstationer på den aktuella perrongen.

På den isande kalla perrongen jobbade män i färgglada arbetskläder med att upprätta fem kontrollstationer där tågresenärernas id-handlingar ska granskas och fotograferas.

– Vi bygger upp fem kontrollområden som har totalt 34 inpasseringslinjer som resenärerna får gå igenom. De kommer att åtskiljas med stålpelare och band, likadana som används på flygplatser och museum, säger Martin Larsen på DSB:s pressavdelning.

150 vakter bevakar

Kontrollen sköts av 150 väktare från säkerhetsföretaget Securitas, uppger DSB.

Sent på söndagskvällen talade Aftonbladet med resenärer som irriterades av kontrollerna. 
– Det känns inte bra att de fotograferar av våra id-handlingar. Det måste bryta mot datainspektionslagen, säger Monika Engström, 41 år. 
Monika arbetar inom hotell och restaurang och pendlar heltid till arbete i Danmark. 
Hon tycker att Securitas hade ett otrevligt sätt. 
– De svarade inte på min fråga. Jag undrade varför de fotograferade min legitimation. Det känns obehagligt. Man vet inte om det är deras privatatelefon eller DSB:s de fotograferar med, säger hon.

Enligt DSB kommer id-kontrollerna att leda till förseningar på 30-40 minuter och dessutom kommer det att gå färre tåg än normalt som en konsekvens av de nya reglerna.

”Är helt galet”

Samtidigt kommer gränskontrollerna på Hyllie station utanför Malmö att fortsätta - vilket kan ge ytterligare tiotals minuter försening. Också på Hyllie station har det under de senaste dagarna byggts stängsel mellan spåren för att resenärer inte ska kunna fly kontrollerna genom att springa över spåren.

Henrik Droob från Köpenhamn arbetar med att sätta upp skyltar på perrongen som uppmanar resenärerna att ha sitt id nära till hands. Han säger att EU borde bevaka den yttre gränsen i stället för att upprätta inre gränskontroller som nu görs i Danmark på uppmaning av Sverige.

– Det här är helt galet. Öresundsbron är inte byggd för gränskontroller. Den byggdes för att ena regionen. Det här kommer att göra livet komplicerat för dem som arbetar och bor på olika sidor av sundet, säger han.