Löfven om Wallström: Ska inte ta timeout

SAMHÄLLE

DAVOS. Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning mot utrikesminister Margot Wallström med anledning av hennes lägenhetsaffärer med Kommunal.

Krav har kommit på att hon ska ta timeout – men det tycker inte statsminister Stefan Löfven.

– Nej, nu får vi se vad den utredningen ger. Under den tiden ska Margot Wallström fortsätta att göra sitt arbete, säger han.

Under tisdagen meddelade Riksenheten mot korruption att man inlett en förundersökning mot utrikesminister Margot Wallström(S). Efter Aftonbladets uppmärksammade avslöjanden om Kommunal framkom även att Wallström fått hyra en lägenhet via fackförbundet sedan hon tillträdde som statsråd.

Wallström har sagt att ledningen i fackförbundet försäkrade henne om att hon inte gått före i någon bostadskö och att Kommunal även sagt att man lämnade minst hälften av sina lägenheter till kommunala bostadskön – något som förbundet inte gjort.

Hård strid

Frågan har lett till en hård strid där Wallström anklagat Kommunals ledning för att ljuga, vilket fackförbundets ordförande Annelie Nordström förnekat att man gjort.

Förundersökningen är nu inledd för att reda ut om givande respektive tagande av muta, för att utreda om brott har begåtts.

– Det finns anledning att anta att brott har förövats, har chefsåklagare Alf Johansson sagt.

Wallströms lägenhetsaffärer har kritiserats hårt från flera håll. Moderata ungdomsförbundet Muf, har krävt att Alliansen gemensamt ska försöka tvinga henne att avgå via ett misstroendevotum i riksdagen och det tunga M-distriktet i Skåne stödjer kravet. Krav har även kommit om att Wallström behöver ta timout.

Välkomnar undersökningen

Utrikesministern har meddelat att hon välkomnar förundersökningen.

”Jag har ingenting att dölja och det är bra att det blir utklarat. Jag fortsätter att göra mitt jobb”, hälsade hon via sin pressekreterare.

På tisdagskvällen anlände statsminister Stefan Löfven (S) till Davos i Schweiz där han ska delta i World Economic Forum. Han gav då sin syn på ärendet och var tydlig med att han inte tycker att Wallström behöver ta en timeout under förundersökningen.

”Hon är statsråd”

– Nej, nu tycker jag först att den här frågan utreds och nu får vi se vad den utredningen ger. Under den tiden ska Margot Wallström fortsätta att göra sitt arbete. Endera så är man statsråd eller så är man inte statsråd och hon är statsråd och ska fullgöra sitt jobb.

Hur besvärande är den här frågan för Margot Wallström och din regering?

– Nu är det upp till rättssystemet att klara av det juridiska. Jag har sagt tidigare att det är klart att det varit bättre om hon hade skaffat sin bostad på något annat sätt.

Hur tror du att väljarna ser på det som hänt kring Margot Wallströms lägenhet?

– Det är omöjligt för mig att säga. Nu är det viktigt för mig att den här utredningen får starta och klargöra. Det är det som jag känner är viktigt nu. Det är bra att det görs.

ARTIKELN HANDLAR OM