Skattesmäll för förre M-ledaren - tar strid i rätten

Foto: OLA TORKELSSON/Scanpix
SAMHÄLLE

Förre Moderat-ledaren Bo Lundgren tar strid i Förvaltningsrätten. Detta efter att Skatteverket underkänt hans avdrag för dubbel bosättning.

Sammanlagt handlar det om en skattesmäll på 239 000 kr.

– Frågan är av stor ekonomisk vikt för mig, skriver Bo Lundgren i sin överklagan.

Bo Lundgren, som mellan 2004 och 2013 var chef för Riksgälden, gjorde under 2012 och 2013 avdrag med sammanlagt 239 068 kronor för ökade levnadskostnader.

Men dessa beviljades inte av Skatteverket.  Det innebär att den förre biträdande finansministern och skatteministern nu är beredd att ta strid för pengarna i Förvaltningsrätten.

– Ja, det hoppas jag. Det är alltid bra, eftersom jag har fått väldigt dåligt med argument från deras sida, säger Bo Lundgren till Aftonbladet.

”Orimliga konsekvenser”

I de handlingar som kom in till Förvaltningsrätten under fredagen, redogör Bo Lundgren för skälen till överklagandet. Den förre Moderatledaren skriver att han hunnit flytta ifrån Stockholm när han fick erbjudande om ett förlängt förordnande 2010.

"Förutsättningarna för att acceptera var att regeringen/finansdepartementet skulle svara för kostnaden för en övernattningsbostad i Stocholm och för veckovisa hemresor."

"Skatteverkets beslut att ej medge avdrag för övernattningsbostaden får orimliga konsekvenser. För att i linje med regeringens önskemål arbeta kvar får jag själv (...) en extra kostnad  på ca 140 000 kronor", skriver Bo Lundgren och menar att han i första hand ska få igenom sina avdrag eftersom hans uppdrag var tidsbegränsat.

"Frågan är av principiell betydelse och stor ekonomiskt vikt", skriver du i överklagan?

– Ja, det kan man nog säga om man ser på summorna.

– Den stora frågan är om man bor på ett ställe och tar en lägenhet för att kunna övernatta och får en ersättning av den som är en arbetsgivare, i det här fallet regeringen, ska jag själv ska betala en delav detta för nöjet att åka till Stockholm, eller är det rimligt att jag går plus-minus-noll?

Underkänner argument

Men Skatteverket underkänner den argumentationen, bland annat med motiveringen att förordnandet som Riksgäldsdirektör inte kan antas vara tidsbegränsat till sin natur. Man skriver också att:

"Att du skaffat ny bostad i Stockholm efter det att du och din familj flyttat därifrån medför enligt Skatteverket inte att du kan anses ha flyttat till Stockholm på grund av ditt arbete."

ARTIKELN HANDLAR OM