Ebba Busch Thors smocka mot C om flyktingpolitiken

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Ebba Busch Thor, partiledare för Kd.
SAMHÄLLE

Centerpartiet har profilerat sig som det oppositionsparti som tydligast förespråkar öppna gränser.

Men i Ekots lördagsintervju drämde Kristdemokraternas Ebba Busch-Thor till med en migrationskänga mot Centern:

– Vi är de mest flyktingvänliga.

Kristdemokraterna vill skapa uppsamlingsläger för asylsökande vid Sveriges gränser. Partiet har också föreslagit skärpta krav på åldersbedömningar av ensamkommande flyktingbarn. Förra veckan kom ett utspel om att asylsökande som begår sexbrott bör få avslag på sina ansökningar och skyndsamt avvisas ur landet.

”Står upp för öppenhet”

Enligt bedömare är det tydligt att Kristdemokraterna på senare tid intagit en mer restriktiv hållning i migrationspolitiken.

Detta står i kontrast mot allianskollegorna i Centerpartiet, vars linje i flyktingfrågan beskrivs som den mest öppna i oppositionen.

Men den bilden slog KD-ledaren Ebba Busch Thor tillbaka mot när hon frågades ut i Ekots lördagsintervju i Sveriges radio i dag.

– Vi är otroligt flyktingvänliga. Vi vill inte ha stängda gränser, men vi vill ha kontroll över gränsen. Det som händer om vi inte har kontroll är just det som skedde i höstas, då vi fick anledning att höja terrorhotsnivån.

Angående öppenheten i partiets asylpolitik jämfört med Centerpartiets dito sa Busch Tor:

– Debatten är oerhört komplicerad, men vi är de som står upp för öppenhet och vi är de mest flyktingvänliga. Det är den politik som vi varit med och stöttat som gör det möjligt att hålla gränsen öppen och ge skydd till de människor som har behov av det. Politiken man drev förut var omänsklig.

Positiv till M-förslag

Moderaterna vill införa begränsningar i välfärden för personer med tillfälliga uppehållstillstånd. Det ställer sig KD-ledaren försiktigt positiv till.

– Vi är beredda att diskutera det vidare, men det finns samtidigt en risk att man bygger upp ett parallelsamhälle där några hamnar efter.

Busch Thor slog också tillbaka mot kritiken om migrationsförslagen innebär ett brott mot den internationella solidaritet som många kristdemokrater ser som central i partiets politik.

– Det har inte hänt något med KD:s själ. Vi står upp för våra värderingar i en väldigt svår tid.

”Blir lite spagat”

Men Sveriges radios politiske kommentator Fredrik Furtenbach menar dock att det KD-ledaren säger inte går ihop med partiets faktiska förslag.

– Partiets flyktingspolitik är mycket mer restriktiv nu, men hon säger att de är otroligt flyktingvänliga. Det blir lite spagat, och jag tror att det beror på att hon leder ett parti som är väldigt splittrat i den här frågan, sa han i radion efter lördagsintervjun.

ARTIKELN HANDLAR OM