M-källa: ”Kinberg Batra är beredd att fälla regeringen”

1 av 2
SAMHÄLLE

Trycket på Anna Kinberg Batra att försöka fälla regeringen ökar allt mer.

Enligt vad Aftonbladet erfar är M-ledaren öppen för att gå fram med en gemensam Alliansbudget och ta över makten.

– Men än så länge ligger vi lågt av omsorg för Alliansen, säger en central M-källa.

Efter att Decemberöverenskommelsen föll har trycket på M-ledaren Anna Kinberg Batra att försöka fälla regeringen ökat rejält. Både ungdomsförbundet Muf, flera M-distrikt och en stor majoritet av partiets ledande kommunpolitiker har krävt att partiledningen gör allt för att samla Alliansen och gå fram med en gemensam budget i höst.

Eftersom SD sagt att man skulle stödja en Alliansbudget skulle ett sådant agerande av de borgerliga partiledarna leda till en regeringskris och ett eventuellt nyval.

M-ledningen har svängt

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor sa redan i höstas att hon tycker att Alliansen ska samla sig.

– Det är min uppfattning att vi snarast bör se när vi kan gå fram med en gemensam alliansbudget, sa Busch Thor.

De andra Alliansledarna var då inte med på tåget. Men enligt vad Aftonbladet erfar har nu den moderata partiledningen gradvis svängt i frågan.

– Anna Kinberg Batra är öppen för att fälla regeringen. Stefan Löfvens klavertramp har gått för långt på flera områden. Läget är så illa nu och samtidigt finns det en majoritet i riksdagen som är emot många av regeringens förslag. Men SD ska inte sitta med i en regering och inte vara med i några förhandlingar, säger en central M-källa.

”Pressen ökar nu på Lööf och Björklund”

Men än så länge så ligger Kinberg Batra lågt. Enligt vad Aftonbladet erfar är det av hänsyn till Alliansen. Både Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund har sagt att det inte är aktuellt att regera med passivt stöd av SD.

– Om vi gick fram för hårt nu skulle det kunna splittra Alliansen vilket skulle skapa problem inför 2018. Annie Lööf säger att målet är en Alliansregering i majoritet efter nästa val. Det vore så klart det bästa men om det inte är möjligt, är det näst bästa alternativet att lägga gemensam budget och se ifall det finns majoritet i riksdagen. Pressen ökar nu på både Lööf och Björklund i den här frågan, för det finns nu en chans att ta över makten och frågan ligger hos dem, säger en M-källa.

Anna Kinberg Batra har ännu inte velat ge något besked om när det kan bli aktuellt för allilanspartierna att gå fram med en gemensam budget. Hon vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter utan hänvisar via sin pressekreterare Linda Norberg till ett tidigare uttalande:

– Jag vill leda en Alliansregering och för det söker vi väljarnas förtroende. Nu fick vi inte det i valet 2014 och därför är det ett annat parlamentariskt läge i dag. Vi har ett bra samarbete inom Alliansen och vi kommer att återkomma med gemensamma besked när vi har dem.

Lööf inte beredd att regera med stöd av SD

Annie Lööf (C) hänvisar via sin pressekreterare Oscar Sundevall till en intervju i SVT:s Agenda i söndags. Hon sa då att om det blir aktuellt att gå fram med en gemensam alliansbudget innan 2018 så kommer allianspartierna ge besked om det tillsammans. Samtidigt slog hon fast att hon inte vill ge SD något inflytande.

– Man ska vara medveten om att fäller man en regering med ett visst underlag ska man vara beredd att regera med det underlaget. Jag är inte beredd att regera med stöd av Sverigedemokraterna, sa Annie Lööf.

MUF:s ordförande Rasmus Törnblom menar att Aftonbladets uppgifter tyder på att ungdomsförbundets driver partiet framåt.

– Det är självklart att Moderaterna vill och ska vara redo att ta över regeringsmakten. Jag blir förvånad om det inte finns en vilja hos de andra Allianspartierna att tvinga fram Stefan Löfvens avgång. Vi har en historiskt dålig regering och hela Alliansen behövs för att byta ut den.

Han menar att det politiska läget gör att ingen har någon möjlighet att bilda en majoritetsregering.

– Därför har jag inlett den här diskussionen, Alliansen står inför ett nytt läge. Vi skulle kunna få igenom många viktiga reformer utan att samarbeta med Sverigedemokraterna.

ARTIKELN HANDLAR OM