M-ledarens svar på Åkessons brev

1 av 2
SAMHÄLLE

Anna Kinberg Batra vägrar att fälla regeringen med SD:s hjälp.

Budskapet till moderatpolitiker som fått Jimmie Åkessons brev är:

– Det är inte aktuellt att samarbeta med dem.

Anna Kinberg Batra gästade i morse Aftonbladet Morgon. I tv-programmet och i en intervju efteråt kommenterade M-ledaren Aftonbladets uppgifter om att hon är beredd att fälla regeringen genom att lägga en gemensam Alliansbudget.

– Det ska inte vara någon nyhet att oppositionsledaren vill ha en annan regering. Men då måste jag ta ansvar för att hela Alliansen ska kunna fungera i regeringsställning, säger hon och tillägger att Alliansen inte har majoritet i riksdagen.

Att ge Sverigedemokraterna ett större inflytande är hon inte intresserad av.

– Det skulle inte ge Sverige en starkare ekonomi och lösa integrationsutmaningarna.

Skulle leda Sverige åt fel håll

Diskuterar du att fälla regeringen med övriga Alliansledare?

– Det handlar om att kunna leda Sverige under flera år framöver, att säkra att det lönar sig att jobba, att man kan samarbeta med andra länder och så vidare. Det är frågor som Sverigedemokraterna inte har svar på.

Klarar du inte av att leda landet som det ser ut nu?

– Oppositionen är alltid redo att axla regeringsansvar om det skulle bli aktuellt. Men vårt besked i dag är att vi söker förtroende för att bilda en alliansregering, då ska vi också lägga en gemensam alliansbudget senast 2018.

Varför tar du inte över nu?

– Stefan Löfven har ett större underlag än vi i Sveriges riksdag. Att samarbeta med Sverigedemokraterna för att nu ändra på det skulle leda Sverige på fel håll. Vi vill leda Sverige i rätt riktning.

Anna Kinberg Batra kommenterade även brevet som Jimmie Åkesson skickat ut till en rad M-politiker ute i landet, i syfte att inleda samarbete mellan SD och M.

”Åkesson vill få uppmärksamhet”

Uppmaningen till M-politikerna är att i stället diskutera med svenska folket om vad Sverige behöver för ledarskap.

– Då visar vi också varför Sverigedemokraterna inte är ett alternativ att samarbeta med, säger hon.

Är din uppmaning till dem att inte träffa Åkesson?

– Det här brevet är ett sätt att få uppmärksamhet, ungefär som att sätta upp affischer i tunnelbanan i Stockholm eller deklarera att man lämnar riksdagspolitiken. Sverige behöver ett ansvarsfullt ledarskap, till exempel att vi bryter utanförskapet och stärker skolan, det har Sverigedemokraterna inte svar på. Därför är det inte aktuellt att samarbeta med dem.

ARTIKELN HANDLAR OM