Ministerns attack: ”M rör sig mot SD”

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) menar att M förändrats ideologiskt.
SAMHÄLLE

En majoritet av Moderaternas ledande kommunalråd vill fälla regeringen genom en gemensam alliansbudget.

Enligt gymnasieminister Aida Hadzialic (S) visar det på att partiet går i en mer reaktionär riktning under partiledaren Anna Kinberg Batra.

– Moderaterna rör sig sakta men säkert mot SD. Det är ett tecken i tiden, säger hon.

Foto: Ola Axman
M-ledaren Anna Kinberg Batra.

I mitten av januari uppmanade Moderata ungdomsförbundet, Muf, sitt moderparti att gå på offensiven. Man vill att Anna Kinberg Batra och M-ledningen försöker samla Alliansen till att lägga fram en gemensam budget redan i höst och på det sättet försöka fälla regeringen. Eftersom Sverigedemokraterna sagt att man skulle stödja en gemensam borgerlig budget skulle en regeringskris vara ett faktum.

Kravet har fått stöd av flera av M:s partidistrikt och i helgen visade en undersökning från SVT att en majoritet av de ledande kommunalråden i partiet också gör det. I går kunde Aftonbladet avslöja att Kinberg Batra är redo att gå fram med gemensamt, men att hon än så länge ligger lågt med hänsyn till Alliansen. Både Centerpartiet och Liberalerna har nämligen slagit fast att man inte är beredda att gå fram gemensamt i nuläget.

”Ser nytt block utkristallisera sig”

Den gradvisa förändringen inom M-ledningen har även fått statsråd i regeringen att reagera. Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) säger att hon är "genuint oroad".

– Jag ser ett konservativt högerblock utkristallisera sig med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Jag ser hur M sakta men säkert rör sig mot SD. Det är ett tecken i tiden, säger hon.

Hadzialic slår fast att hon i dag inte känner igen Moderaterna.

– SD är ett parti med högerextrema rötter. De ledande politikerna i det partiet engagerade sig i SD när de hade den karaktären. Att Moderaterna, som vanligtvis är ett liberalt och modernt parti, väljer att gå i den riktningen visar att de har vänt de Nya Moderaterna ryggen. De rör sig högerut i en betydligt mer konservativ och reaktionär riktning.

I en intervju med Aftonbladet i dag slog Anna Kinberg Batra fast att hon inte är intresserad av att ge Sverigedemokraterna större inflytande.

– Det skulle inte ge Sverige en starkare ekonomi och lösa integrationsutmaningarna, sa hon.

Vill inte samarbeta med SD

Hon slog också fast att det är Stefan Löfven som i dag har det största regeringsunderlaget.

– Stefan Löfven har ett större underlag än vi i Sveriges riksdag. Att samarbeta med Sverigedemokraterna för att nu ändra på det skulle leda Sverige på fel håll. Vi vill leda Sverige i rätt riktning.

Men gymnasieminister Aida Hadzialic menar att det i dag inte går att ta M-ledaren på orden.

– Jag tror faktiskt inte att vi kan lita på att det som Kinberg Batra säger blir verklighet framöver. Hon har tidigare deklarerat något, som med Decemberöverenskommelsen, och sedan har inte hennes ord varit något värt. Hon lät ungdomsförbundets i det minsta partiet i Alliansen leda henne.

M: ”Det känns förvirrat i regeringen”

Johan Forssell, M:s migrationspolitiska talesperson, säger sig vara förvånad över Hadzialic inspel i debatten.

– När skolresultaten faller nu är jag ganska förvånad över att en gymnasieminister har tid att helt plötsligt diskutera migrationspolitik. Det känns ju ganska förvirrat i regeringen Löfven om det här nu ligger på hennes bord, säger han.

Han säger att Moderaterna har lagt om sin migrationspolitik efter valet 2014.

– Det är för att verkligheten har förändrats. Vi har drivit på inte minst regeringen om detta, men de har inte lyssnat förrän nu på slutet. Jag vet inte om gymnasieministern har noterat det, men vi har en flyktingkris nu och jag tror inte att den hade behövt vara lika allvarlig om regeringen hade lyssnat på oss tidigare.

Forssell säger att hans parti inte utvecklar sin politik utifrån SD eller något annat parti.

– Vi börjar i att se samhällsproblem och hur vi ska hantera dem. Jag tycker också det är konstigt att Aida Hadzialic säger att hon inte känner igen sig i Moderaterna. Jag tror inte många känner igen sig i Stefan Löfvens regering. Han sa i höstas att man inte ska bygga några murar mot omvärlden. Två månader senare införde han id-kontroller.