Sjöstedt ryter till mot Löfven: ”Kommer leda till valförlust”

1 av 2 | Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
V-ledaren Jonas Sjöstedt menar att statsminister Stefan Löfven måste sluta flirta med Moderaterna.
SAMHÄLLE

Socialdemokratins ängslighet riskerar att leda raka vägen till en valförlust 2018.

Det säger V-ledaren Jonas Sjöstedt som menar att statsminister Stefan Löfven måste sluta flirta med Moderaterna.

– Jag tror inte man kan vinna de rödgröna väljarnas hjärtan på att söka uppgörelser högerut, säger Sjöstedt.

Året har börjat tufft för statsminister Stefan Löfven (S). Socialdemokraternas opinionssiffror pekar rakt nedåt och hela arbetarrörelsen är skakad efter skandalerna inom fackförbundet Kommunal. I går satt S partistyrelse och verkställande utskott i möte för att diskutera väljarflykten och försöka få till en nystart för den sargade socialdemokratin.

Inför samlingen hade en rad ledande S-politiker krävt att regeringen nu går på offensiven i den ekonomiska politiken och vågar höja skatterna och låna pengar till investeringar.

S-krisen har även fått V-ledaren Jonas Sjöstedt att reagera. Han menar att regeringens stora problem är ängsligheten och att den saknar tro på sin egen politik.

– Det är som att man alltid sneglar högerut och vill göra upp med Moderaterna. Det utnyttjar M till att angripa kollektivavtalen och föra fram krav på avregleringar på bostadsmarknaden. Jag tror inte man kan vinna de rödgröna väljarnas hjärtan eller nästa val på att söka uppgörelser högerut, säger han.

Sjöstedts ger råd till Löfven

Om inte S slutar med sitt flirtande högerut menar Sjöstedt att man kan glömma en valseger 2018.

– Då kommer borgerligheten och SD att vinna. Det är oerhört centralt att man börjar stå för en rödgrön politik.

V-ledaren har förslag på hur Löfven bör gå till väga. Han vill att S och regeringen säger tveklöst nej till marknadshyror i de pågående förhandlingarna om bostadspolitiken.

– Man måste visa att man inte sviker låginkomsttagarna. Vi ska bygga för vanligt folk. Gör upp med oss om att storsatsa på bostadsbyggandet, det kan regeringen göra.

Dessutom menar Sjöstedt att regeringen måste gå fram med betydligt offensivare satsningar i nästa budget, som man förhandlar fram med V.

– Vi vet att vi får budgeten genom riksdagen. Använd då den till att göra offensiva satsningar på välfärd och yrkesutbildningar. Man måste visa att det är skillnad på höger och vänster. Dessutom måste man ta strid mot otrygga jobb. Det är en vinnarfråga för arbetarrörelsen och ett sätt att stärka fackföreningsrörelsen när man går in i en avtalsrörelse.

Enligt Sjöstedt finns det en mycket bra anledning till att han ger råd till Löfven.

– Därför att jag hoppas att vi tillsammans ska vinna nästa val och inte få en borgerlig regering där SD släpps in vid makten. 

Allvarsam stämning

Enligt Aftonbladets källor vilade en allvarsam stämning över S-topparnas möte i går. Flera timmar ägnades åt diskussioner om hur väljarflykten ska hejdas.  Efteråt slog partisekreteraren Carin Jämtin fast att det är "hårt arbete och fokus på Sveriges utmaningar" som gäller.

Finansminister Magdalena Andersson kopplar en stor del av krissiffrorna till flyktingkrisen.

– Det har varit en turbulent höst där det har varit väldigt stort fokus på en enda fråga, nämligen migrationspolitiken. Det handlar för oss att tydligt fortsätta visa att vi tar tag i situationen samtidigt som vi värnar och utvecklar den svenska modellen. I höstas visade vi att vi gjorde det som krävdes och det kommer vi naturligtvis att fortsätta med, säger hon.