Källor: Hon blir nya MP-toppen

1 av 4 | Foto: ROLF HÖJER
Amanda Lind (MP).
SAMHÄLLE

Miljöpartiet har haft en tuff tid i regeringen - i helgen samlas man för att försöka ta nya tag.

Flera källor pekar ut Amanda Lind som den hetaste kandidaten till att ta över på posten som partisekreterare och leda det interna arbetet framöver.

– Jag tror att jag skulle kunna bidra och vara en samlande kraft för partiet, säger hon.

MP:s tid i regeringen har på många sätt varit svår och i den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Inizio har man bara stöd av 4,5 procent av väljarkåren. Partiledningen fick i höstas utstå hård intern kritik när regeringen lanserade ett paket för att kraftigt minska asylinvandringen till Sverige.

På lördag samlas MP:s medlemmar när de gröna arrangerar tre dialogkonferenser runt om i landet. Där ska medlemmarna få säga sitt om flyktingpolitiken och diskutera reformer för att bygga ut kapaciteten i mottagandet av asylsökande.

Samtidigt pågår arbetet med att hitta en ny partisekreterare som ska leda det interna arbetet i partiet framöver. Anders Wallner, som suttit på posten sedan 2011, har meddelat att han ska sluta på kongressen i maj.

Pekas ut som ny partisekreterare

Under hans tid gjorde partiet succé i EU-parlamentsvalet 2014 då man blev andra största parti. Men efter riksdagsvalet senare samma år var euforin borta. De gröna hamnade för första gången i regeringsställning, men valresultatet var långt under vad man hoppats på.

Aftonbladet kan nu avslöja att en grön doldis är den absolut hetaste kandidaten att ta över efter Wallner i maj. Flera källor pekar ut Amanda Lind, kommunalråd för MP i Härnösand, som ny partisekreterare.

– Hon har ett brett stöd och går hem hos både pragmatiker och ideologer i partiet, säger en källa.

Lind meddelade nyligen att hon kandiderar.

– Jag tror att jag skulle kunna bidra och vara en samlande kraft för partiet, säger hon.

Hon säger att Miljöpartiet i dag mår bra, då man sitter med och styr i fler kommuner och landsting än någonsin tidigare.

– Vi genomför mycket grön politik ute i landet och i regeringen. Samtidigt har det varit en svår prövning med framför allt den migrationspolitiska överenskommelsen.

Amanda Lind är även tydlig med att det är en ny situation för MP att sitta i regering.

– Där tror jag det kan finnas en svårighet att tydliggöra vad som är regeringens politik och vad som är MP:s. Jag tror det finns ett behov av att vi diskuterar och fördjupar både vår politik och långsiktiga idéutveckling.

”Upplever ett brett stöd”

Linds kandidatur grundar sig i att man från flera håll i partiet ville nominera henne.

– Jag vet inte exakt hur mitt stöd ser ut från distrikten, däremot upplever jag ett brett stöd från olika delar av partiet.

Varför skulle du vara en bra partisekreterare för MP?

– Jag tror jag skulle kunna bidra med ett perspektiv från norra Sverige och kommun- och landstingspolitiken. Jag ser även att partiet har som utmaning framåt att kunna kombinera genomförandet av grön politik samtidigt som vi måste hålla fokus på vad vi långsiktigt står för. Där kan jag vara med och bidra. Dessutom måste vi vara ett parti för hela landet.

Flera andra kandidater till posten har också nämnts i spekulationerna inför MP-kongressen i maj. Bland dem finns Malmös kommunalråd Karolina Skog. Dessutom har Hugo Qvinth meddelat att han kandiderar.

FAKTA

Det här är Amanda Lind

Ålder: 35.

Yrke: Kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen i Härnösand. Vice sammankallande/språkrör för MP Västernorrland. I grunden legitimerad psykolog.

Bor: Härnösand.

Familj: Make, två barn och två bonusbarn.

Politiska hjärtefrågor: Hållbar utveckling i hela landet, infrastrukturfrågor och kulturfrågor.

Andra namn det spekulerats om:

• Hugo Qvinth, politiskt sakkunnig på Utbildningsdepartementet, har meddelat att han kandiderar till posten som partisekreterare.

• Kukkamariia Valtola Sjöberg som idag är sammankallande i partiets jämställdhets- och mångfaldskommitte, kandiderar också.

• Karin Thomasson, kommunalråd i Östersund och vice sammankallande i partistyrelsen, har tackat nej till att bli nominerad. Inte heller Helene Öberg, statssekreterare hos utbildningsminister Gustav Fridolin, kommer att kandidera.

• Även Karolina Skog, kommunalråd i Malmö, har nämnts som kandidat.

• Miljöpartiet håller kongress i Karlstad 13-15 maj.

ARTIKELN HANDLAR OM