Björklund får böta mest: ”Kostat mig mindre förmögenhet”

Namnbytet riskerar att bli en dyr historia för Liberalernas partiledare

1 av 2
Jan Björklund är den som har fått böta mest.
SAMHÄLLE

Namnbytet riskerar att bli en dyr historia för Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Varje gång någon i partitoppen säger det förbjudna ”Folkpartiet” på interna möten bötfälls de.

– Faktum är att det är jag själv som har fått bidra mest, det har kostat mig en mindre förmögenhet, säger Björklund.

På sin partistämma den 22 november 2015 beslutade Folkpartiet Liberalerna att de skulle byta namn, numera heter de enbart Liberalerna. Namnbytet skapade omgående förvirring då många, även i partitoppen, fortsatte att slänga ur sig det förbjudna "Folkpartiet".

Det slutade med att Liberalernas partiledare Jan Björklund införde en påföljd för de i hans innersta krets som sa fel på sammanträden. Bötesbeloppet är på tio kronor och slantarna hamnar i en burk på kansliet. Namnfrågan har under vintern även blivit en snackis i sociala medier.

”Kostat mig en mindre förmögenhet”

Nu erkänner Björklund att det är han själv som trampar i klaveret mest av alla och får lägga mest pengar i burken.

– Jag säger fel ofta, kanske ännu mer i början än nu. Det har kostat mig en mindre förmögenhet. Men många andra gör det också, av ren gammal vana, säger han.

Men det är inte bara liberaler som säger fel partinamn. Häromdagen dök ett kuvert upp hos Liberalerna som innehöll tio enkronor. Avsändaren var Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg som erkände att hon hade syndat.

Den stora frågan nu är vad pengarna som trillar in egentligen ska användas till.

– Vi trodde ju inte att detta skulle bli något stort kassaflöde, men det har blivit större än vi trodde. Först hade vi tänkt att det skulle gå till Liberalernas valfond, men nu när Acko bidragit också så får det kanske gå till Alliansens valfond, säger Björklund.

”Det är politiken som avgör”

L-ledaren säger att namnbytet, förutom att det försvagat hans privatekonomi, varit en framgång internt.

– Valresultat och väljarstöd avgörs inte av partinamn, utan av politiken. Men jag tycker det är bra att namnet ändå avspeglar vad man står för. Alla andra partier har haft namn som på något sätt markerar antingen ideologi eller position inom politiken, som Vänsterpartiet eller Kristdemokraterna. Vårt namn har varit väldigt neutralt tidigare, men liberalism är ju vår ideologi. Det har funnits en längtan efter detta. Det är väldigt få som tycker det var dumt att byta.