Åkesson om SD:s nedgång: ”Förvånad att vi inte tappat mer”

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att nedgången i senaste opinionsmätningarna är väntad.
SAMHÄLLE

Sverigedemokraternas uppgång i opinionen är bruten och partiet tappar nu väljarstöd.

Partiledaren Jimmie Åkesson säger att nedgången är väntad.

– Jag är förvånad att den inte varit större, säger han.

Den senaste tiden har flera opinionsinstitut, bland dem Aftonbladet/Inizio, visat på att Sverigedemokraternas framgångsvåg ebbat ut och att partiet tappar stöd. Dessutom har partiet tappat stöd i in viktigaste fråga, invandringspolitiken, där Moderaterna flyttat fram sina positioner.

Partiledaren Jimmie Åkesson säger att han inte är förvånad över tillbakagången i opinionen.

– Möjligen är jag förvånad att den inte varit större. Jag har sagt i ganska många år att förr eller senare så kommer andra partier att ta efter oss och lägga förslag i vår riktning när det gäller invandringspolitiken, vilket varit vårt mål. Då kommer vi att på kort sikt se en liten nedgång.

Tappar stöd för första gången på länge

I valet 2014 fick SD 12,9 procent av rösterna och mer än fördubblade sitt väljarstöd jämfört med fyra år tidigare. Efter valet fortsatte partiet att växa - tills nu.

SD-ledaren menar att partiets uppgång inte kunde pågå hur länge som helst.

– Vi har haft en historisk uppgång som saknar motstycke i modern tid. Det är ganska naturligt att det kommer en liten dipp. Sedan får vi se hur djup och långvarig den blir. Men jag är inte orolig, vi ligger fortfarande på väldigt höga nivåer.

Jimmie Åkesson säger samtidigt att partiets tillväxt innebär att de förändrat den politiska spelplanen.

– Legitimiteten i det vi har sagt har stärkts något oerhört. För några månader sedan kallade Moderaterna oss för främlingsfientliga. Och nu säger de samma saker själva som vi sa då, det är klart att det långsiktigt stärker vår sak.

Ska sätta press på Moderaterna

SD har inte satt upp något mål för hur stora man ska försöka bli i nästa val. Åkesson berättar att de i partiet finns olika åsikter om hur man ska agera framöver. Vissa vill fortsätta att fokusera på "röstmaximering" och genom att bli större tvinga de andra partierna till att förändra sin politik. Andra, som Åkesson själv, vill fokusera mindre på opinionssiffror och mer på vad SD kan åstadkomma med de röster de får.

– Jag lutar med åt det, jag är inte så intresserad av att sätta upp siffermål. Därför får vi avvakta med att sätta upp några officiella mål. Vi vill ha politiskt inflytande, det är viktigast för mig.

Under våren planerar SD att sätta press på de andra partier, framför allt Moderaterna.

– De har ju svängt allra mest i invandringspolitiken och måste nu visa att de menar allvar. Samtidigt som man pratar en massa om hur man ska skärpa sin invandringspolitik så säger man samtidigt att man inte är beredda att samarbeta med oss.

Enligt Åkesson behöver Kinberg Batra stöd av hans parti i frågan.

– Det blir väldigt svårt att få igenom skärpningarna utan att ta stöd av oss. Då måste man i stället kompromissa med Centerpartiet och det blir nog väldigt svårt.

Anna Kinberg Batra (M) har varit tydlig med att hennes parti inte är intresserade av att samarbeta med SD.

FAKTA

SD:s siffror

• Sverigedemokraterna fick 12,9 procent av rösterna i valet 2014. Det var en ökning från de 5,7 man fick i valet 2010.

• I den senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio backade SD med 1,3 procentenheter i den senaste mätningen och landade på 20,9 procent.