Regeringens plan: billigare för enmansföretag att anställa

Foto: CAROLINA BYRMO
Finansminister Magdalena Andersson (S).
SAMHÄLLE

Vid årsskiftet införs en rabatt för enmansföretagere som tar in sin första anställd.

Reformen innebär att arbetsgivaravgiften sänks rejält.

Regeringen planerar att göra det billigare för enskilda företagare som tar in sin första anställda, rapporterar SVT. Reformen, som man kommit överens om i budgetförhandlingar med Vänsterpartiet, ska börja gälla vid årsskiftet.

Arbetsgivaravgiften kommer att sänkas till drygt 10 procent, enbart ålderspensionsavgiften, för den första person företagaren anställer. Men både den allmänna löneavgiften och särskilda löneskatten slopas helt under det första året.

– Vi vet ju att det finns många egenföretagare runtom i Sverige som funderar på om de ska anställa men inte riktigt vågar ta det där klivet för det är ju ett ganska stort beslut. Då tänker vi att det här ”växa-stödet” kanske är det som gör att fler faktiskt vågar göra det, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT.

”Många har velat anställa”

Näringsminister Mikael Damberg (S) utvecklar för Aftonbladet.

– Det är smart att rikta ett förslag till de företag som vill växa. Undersökningar har också visat att enmansföretagare kan tänka sig att anställa, men avstått från att göra det tidigare, säger han.

Sänkningen gäller bara de enskilda företagare som inte har anställda och som inte har aktiebolag. Den anställda måste vara anställd minst på halvtid i tre månader och det gäller bara löner upp till 25 000 kronor.

Mikael Damberg säger att regeringen valt att vara "träffsäkra i reformen".

– Egenföretagare är en grupp som har generellt sätt något sämre ekonomiska marginaler än aktiebolag. Vi hoppas att många ska nappa på det här och då får det stor effekt.

Minskad lönekostnad

Han lyfter också fram att en stor av egenföretagarna har invandrarbakgrund.

– Det är ungefär 40 procent av den här gruppen näringsidkare som har den bakgrunden.

Enligt SVT innebär reformen en minskad lönekostnad drygt 4 200 kronor i månaden för en anställd som tjänar 20 000 kronor.

Reformen är tillfällig och ska gälla fram till år 2021.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson välkomnar regeringens besked.

– Men faktum är att förslaget bleknar i jämförelse med de skattehöjningar på jobb som regeringen redan genomfört. Den här skattesänkningen är mindre än en procent av regeringens skattehöjningar som slår mot jobb och tillväxt, så sammantaget kommer den positiva effekten tyvärr vara att marginell, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM