Åkesson: Om man ska kalla det för ras vet jag inte...

1 av 5
SAMHÄLLE

SD tappar stort i senaste väljarundersökningen från Aftonbladet/Inizio.

Jimmie Åkesson håller med om att kurvan är vikande för partiet.

– Om man ska kalla det för ras vet jag inte. Men det är en liten trend nu, säger han.

Socialdemokraterna och Moderaterna går kraftigt fram i oponionen. I Aftonbladet/Inizios väljarbarometer för mars ökar de med 2,7 respektive 2 procentenheter. För Sverigedemokraterna är siffrorna  en dystrare läsning. Partiet backar med två procentenheter, hamnar på 18,9 procent – den sämsta noteringen sedan juni 2015.

”En liten trend”

Partiledare Jimmie Åkesson, gäst i Aftonbladet Morgon, säger sig kunna se att partiet är inne i en negativ trend.

– Om man ska kalla det för ras vet jag inte, men det är  ju en liten trend nu. Det är klart att förr eller senare tar uppgången slut, opinionen konsolideras och man ser också ett litet tapp för oss. Jag har inte förväntat mig något annat. Men den långsiktiga trenden är fortfarande att vi ligger på väldigt höga nivåer, säger Jimmie Åkesson i Aftonbladet Morgon.

Men trenden är ju lite förändrad nu, det kan man ändå se över tid?

– Ja ja, absolut.

Blir du orolig?

– Nej, jag tror att det är så att tillbakagången som vi ser nu är marginell, men den beror på att andra partier börjat lyfta våra frågor. Inte minst Moderaterna har gjort det och då har man lyckats stoppa det väljartapp man haft tll oss. Och någonstans är det bra att andra partier lyfter våra frågor och lägger våra förslag.

”Bara tomt prat”

I oktober ingick sex av riksdagens partier den så kallade Migrationsöverenskommelsen, med 21 förslag till att skärpa invandrings- och asylpolitiken, bland annat med gränskontroller, tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav för anhöriga. Åtgärderna kommer att sättas in successivt, med början den 1 april.

Men Jimmie Åkesson menar ändå att Alliansen är splittrad i sin syn på invandringen och att det är till SD Moderaterna måste vända sig för att få igenom sin politik.

– Vi vet inte hur allvarliga Moderaterna är, än så länge är det bara prat. Alliansen är inte enig i det här, Centerpartiet och Liberalerna vill ha en helt annan invandringspolitik än Moderaterna. Och då blir bara tomt prat, säger han i Aftonbladet Morgon.