Regeringen stänger dörren för samtal - ilska hos L

1 av 3 | Foto: Ola Axman
Erik Ullenhag (L)
SAMHÄLLE

Finansminister Magdalena Andersson (S) stänger dörren för förhandlingar mellan regeringen och Liberalerna om en ny skattereform

Det får ekonomiska talespersonen Erik Ullenhag (L) att ilskna till.

– Det visar tyvärr att samarbetsregeringen verkar vara mer av ett PR-jippo än på riktigt, säger han.

På Liberalernas landsmöte i slutet av november sträckte partiledaren Jan Björklund ut en hand till regeringen. Man var redo att förhandla om en ny skattereform med regeringen, även om inte de andra Allianspartierna var med.

Björklunds besked välkomnades av finansminister Magdalena Andersson.

– Jag tycker det är väldigt intressant att de öppnar för att samtala med regeringen om den ekonomiska politiken, sa hon.

Aftonbladet kunde nyligen avslöja att statsminister Stefan Löfven (S) kort därefter bjöd in Björklund till en hemlig lunch i sin bostad på Sagerska huset för att diskutera frågan.

Enligt vad Aftonbladet erfar har även finansministern och Liberalernas gruppledare Erik Ullenhag haft informella samtal i frågan. Men i dag ger Magdalena Andersson beskedet att det inte är aktuellt med skattesamtal mellan regeringen och Liberalerna.

– Jag tycker det är intressant att de vill. Men vi har ju ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet, så det är inte helt okomplicerat hur den typen av samtal skulle föras, säger hon.

Vill se samtal utanför regeringen

Hon menar att det vore bättre om samtalen i stället skedde på partinivå.

– Vi funderar väl på om det mest lämpade är att ha den typen av diskussioner via partierna snarare än via regeringen. Jag sitter ju också och försöker få ihop en budget, inklusive skatter, med Vänsterpartiet.

Finansministern menar att det i grunden är blockpolitiken som försvårar läget.

– Regeringen är väldigt kritiska till den. För vi behöver ju, vilket de borgerliga partierna varit tydliga med att de kräver, vara överens med V för att våra budgetar ska gå igenom, säger hon.

Beskedet från Andersson får Liberalernas Erik Ullenhag att ilskna till.

– Det visar tyvärr att samarbetsregeringen verkar vara mer av ett PR-jippo än på riktigt. Det känns som regeringen verkligen inte vill eller kan föra ett bredare samarbete i mål.

L anser att regeringen inte alls är lika intresserade av samarbete längre, sedan man blåste till strid om "den svenska modellen".

– Vi har haft ett riktigt bra samarbete, det var migrationsöverenskommelsen. Men bara några veckor senare valde regeringen att agera på egen hand. Och vi har för närvarande ett väldigt hårt tonläge från statsministern som sänder signaler att regeringen inte på allvar är söker samarbete, säger Ullenhag.

Liberalerna: ”De är inte intresserade av samarbete”

Han säger också att dagens besked också visar hur tydligt det är att regeringen väljer att samarbeta vänsterut.

– Från vår sida har vi sagt att det bästa för Sverige är en Alliansregering, men också att det vore betydligt bättre att regeringen valde att haka av V. Sedan kommer vi fortsätta samtal om bostadspolitiken och annat, det finns ett antal frågor där det vore bra med breda lösningar.

Historiskt har S och L vid flera tillfällen varit nyckelspelare i förhandlingar om stora skatteuppgörelser, både den från 1981 som kallades "Den underbara natten" och "Århundradets skattereform" i början av 1990-talet. Ullenhag tror nu att en liknande uppgörelse kommer dröja.

– Jag tror att vi får genomföra de förändringarna när vi sitter i regeringsställning. Viljan verkar inte finnas från nuvarande regering och inom socialdemokratin för närvarande.

Magdalena Andersson delar inte alls den bilden.

– Vi har ju bostadssamtal som pågår och jag tycker att de borgerliga partierna varit konstruktiva i samtalen. Och vi kom precis överens om amorteringskrav. Både under den akuta flyktingkrisen och det förhöjda terrorhotet tycker jag svensk politik har visat en styrka i att kunna samarbeta i helt avgörande frågor.

MP: ”Synd att man inte tar utsträckta handen”

Rasmus Ling, Miljöpartiets skattepolitiska talesperson i riksdagen, tycker det är synd att det inte blir några samtal.

– Jag förstår att det är svårt för finansministern att diskutera budget med oss och V och samtidigt prata om en mer långsiktig reform. Men jag tycker att det är synd att man inte tar den här utsträckta handen lite tydligare.

Han menar att Liberalernas idéer om en variant av grön skatteväxling, sänkt skatt på arbete och höjd skatt på miljöskadlig verksamhet, är intressanta och ligger nära det som regeringen tycker.

– Man borde tillsätta en utredning om en skattereform för att se vilka ingångar partierna har och om man kan enas om ett system. Sedan kommer man kanske inte kommer överens om nivåerna fullt ut direkt. Det vore bra, både när det gäller miljöfrågorna men även etableringsfrågorna i hur vi ska få in folk på arbetsmarknaden.

ARTIKELN HANDLAR OM