SD-politiker stäms efter hundattack

Amstaff bet nästan ihjäl hunden Texas

SAMHÄLLE

SD-politikerns amstaff-hund gick till attack och bet nästan ihjäl hunden Texas.

Nu stäms riksdagsledamoten Nina Kain på 40 000 kronor.

– Jag tycker att man ska ta sitt ansvar. Hon sitter i riksdagen och då ska man vara lite förebild också och hålla det man lovar, säger hundägaren Roger Kronhamn, till Sydsvenskan.

Riksdagsledamoten Nina Kain (SD)

Attacken inträffade den 8 december förra året i Bunkflostrand utanför Malmö. Roger Kronhamns tonårsdotter var enligt Sydsvenskan ute och gick med hunden Texas, som är en korsning mellan en papillon och shih tzu. En bit bort stod Nina Kain, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, med sina två hundar.

– Min amstaff sliter sig och attackerar den här lilla hunden när den kommer fram och börjar gläfsa. Den lilla hunden blir illa biten, så svårt skadad att vem som helst hade avlivat den, säger Nina Kain till tidningen.

”Det var en byracka”

Nina Kain hjälpte till att få bort sin hund och skjutsade sedan den bitne Texas till djursjukhus. Hunden var svårt skadad och opererades. Kostnaden landade på 75 000 kronor, en summa som varken Kain eller försäkringsbolaget ville betala, skriver Sydsvenskan.

– Mitt försäkringsbolag menar att man inte kan värdera en hund till så mycket pengar. Möjligen en utställningshund. Men detta var en byracka, som dessutom var oförsäkrad. Hade du vetat att du själv skulle betala så hade du avlivat den hunden, säger hon till tidningen.

Har ett ansvar som ägare

Försäkringsbolaget kan täcka 33 375 kronor. Och eftersom Kain inte vill betala det resterande beloppet har historien nu blivit en rättssak: Kain stäms på 40 000 kronor.

Kain säger till tidningen att hennes amstaff numera alltid har munkorg på sig. Roger Kronhman säger att han tycker det Kain gjort är "smutsigt".

– Hon har ett ansvar som hundägare. Och det är inte meningen att jag ska betala för hennes misstag, säger han till tidningen.

Aftonbladet har sökt Nina Kain.