Satsning mot hedersrelaterat våld

Foto: Anders Wiklund/TT
Justitieminister Morgan Johansson, jämställdhetsminister Åsa Regnér och utbildningsminister Gustav Fridolin höll pressträff.
SAMHÄLLE

Regeringen vill göra mer för att förebygga mäns våld mot kvinnor.

I detta ingår en satsning mot det hedersrelaterade våldet.

– Det är väldigt viktigt med insatser mot hedersrelaterat våld, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Regeringen presenterade i dag en strategi mot mäns våld mot kvinnor.

Strategin ingår i regeringens jämställdhetsskrivelse till riksdagen och fokus ligger på ökade insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck mot kvinnor.

– Det är väldigt viktigt med insatser mot hedersrelaterat våld. Vi kommer nu att ha en nationell samling med alla aktörer om det hedersrelaterade våldet, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Satsningen ingår i en tioårig nationell strategi för att förebygga mäns våld mot kvinnor. Sammanlagt är det en satsning på 900 miljoner kronor.

– När det gäller frågan om våld mot kvinnor har vi gjort en hel del, men det har gjorts för lite för att förebygga det våldet, säger Åsa Regnér.

Inom ramen för jämställdhetsskrivelsen vill Åsa Regnér också se att regeringen hårdare ökar pressen för att åstadkomma mer jämställda löner.

– Utbildningsområdet är ett viktigt område. Likaså jämställd hälsa, där vi ser att kvinnors hälsa är sämre än mäns, säger Åsa Regnér.

Texten uppdateras.