Centerprofilen: Skulle helst se att C gick till val på egen hand

1 av 2 | Foto: OLA AXMAN
”Det kommer att bli extremt svårt att hitta en gemensam linje i migrationsfrågan”, säger Johanna Jönsson (C).
SAMHÄLLE

Moderatledaren Anna Kinberg Batra slog i går fast att en återgång till den tidigare flyktingpolitiken inte är aktuell.

Det får Centerpartiets riksdagsledamot Johanna Jönsson att reagera.

– Det kommer bli enormt svårt att hitta en gemensam linje i just migrationsfrågan. Personligen skulle jag helst se att Centerpartiet gick till val på egen hand, skriver hon på Facebook.

I går skrev Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i ett debattinlägg hos Aftonbladet om varför hon omprövat sin syn på invandringspolitiken.

”Ett anständigt samhälle ska hjälpa människor på flykt – men inget land kan hjälpa alla", skrev Moderatledaren och fortsatte:

"Det finns de som tror att jag har omprövat av taktiska skäl. Andra tror att jag har ändrat mig tillfälligt. Båda har fel. Jag vill inte tillbaka till den gamla politiken. Den var inte hållbar".

"Har varit skeptisk"

Anna Kinberg Batras inlägg har bland annat fått Centerpartiets riksdagsledamot och migrationspolitiske talesperson Johanna Jönsson att reagera. På  Facebook skriver hon att hon personligen helst ser att Centerpartiet går till val på egen hand, men att hon inser att det inte finns stöd för den linjen i partiet.

"Jag förstår verkligen att folk undrar hur vi ska kunna enas. Personligen har jag länge varit skeptisk till blockpolitiken och till Alliansen", skriver Johanna Jönsson.

Hon menar att även om Alliansen har ett bra samarbete även i opposition, så är det viktigt för de enskilda partierna att bestämma var gränsen för kompromissandet går.

"Blir enormt svårt"

"Det är klart att det kommer bli enormt svårt att hitta en gemensam linje i just migrationsfrågan, utan att någon part behöver passera sin egen gräns", skriver JohannaJönsson på Facebook.

Johanna Jönsson har tidigare varit skeptisk till flera förslag från Moderaterna, bland annat när gränskontroller diskuterades förra hösten och hon har flera gånger riktat kritik mot åtstramningarna i den svenska flyktingpolitiken.

"Även om jag personligen helst skulle se att Centerpartiet gick till val på egen hand, så kan jag samtidigt konstatera att det i partiet inte finns något stöd för det alternativet. Och då får jag helt enkelt försöka göra det bästa utifrån förutsättningarna", skriver hon på Facebook.

Hannes Hiervu, Annie Lööfs pressekreterare svarar:

– Centerpartiet går till val 2018 för att byta ut Stefan Löfven som statsminister och för att få en ny Alliansregering, i övrigt har vi inga kommentarer.

Aftonbladet söker Johanna Jönsson.