Åkesson har pratat med Ekeroth om krogbråket

1 av 5 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
SAMHÄLLE

Jimmie Åkesson har fört samtal med Kent Ekeroth både i går och i dag.

SD-ledaren har uppmanat honom att tillfälligt ta en paus från sitt arbete i justitieutskottet, men man kräver inte att han ska begära entledigande.

– Jag vet att Jimmie har pratat med Kent, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Enligt Aftonbladets källor börjar allt fler inom partiet tröttna på de återkommande skandalerna kring Ekeroth.

Efter krogbråket i torsdags, som ledde till att SD-ledamoten Kent Ekeroth polisanmäldes för misshandel, har Jimmie Åkesson uppmanat honom att "tillfälligt lämna sin plats i justitieutskottet".

Men man kräver inte Ekeroth officiellt ska lämna utskottet, i stället innebär kravet att man helt enkelt inte vill att han deltar i möten och resor som rör utskottets arbete, meddelar SD:s presschef Henrik Vinge.

Dubbla samtal

Aftonbladets källor berättar att Jimmie Åkesson har fört samtal med Kent Ekeroth både i går och i dag. Vad som kommit fram i samtalen är dock fortfarande oklart.

Partisekreteraren Richard Jomshof bekräftar att Åkesson talat med Ekeroth, men tillbakavisar medieuppgifter om att partiet skulle hålla ett krismöte i frågan nu i eftermiddag.

 – Det är inte sant, det är bara trams. Det är inte alls planerat något möte, säger han.

Enligt Jomshof är det Åkesson själv som hållit i samtalen så här långt. Om han själv kommer att bli inblandad vet han inte och han framhåller också att han heller inte vet vad som sagts i mötena.

– Det är inte jag som pratat med Kent och därför kan jag inte uttala mig om vad som har sagts. Jag vet att Jimmie har pratat med Kent men mer än så vet jag faktiskt inte.

Källor: Tålamodet med Ekeroth börjar ta slut

Enligt källor inom Sverigedemokraterna börjar dock tålamodet med upprepade skandaler runt Kent Ekeroth tryta hos många inom partiet. Man menar att det skett för många saker kring ledamoten och att det riskerar att skada SD.

Enligt partiets presschef Henrik Vinge talade Jimmie Åkesson med Kent Ekeroth i telefon i går när han framförde timeout-uppmaningen.

– Jag vet inte exakt vad som sades. Men jag förutsätter att han kommer att följa uppmaningen, säger Vinge.

Utredningen kring den misstänkta misshandeln löper parallellt. Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, leder förundersökningen. Hon har ännu inte delgett Kent Ekeroth misstanke om brott.

– Jag har haft kontakt med utredningspersonalen i dag och gett direktiv om att de ska förhöra vittnen och målsäganden. Först efter det brukar man höra den misstänkte, säger hon.

Kastlund beskriver utredningsläget som gott.

– Vad jag förstått så har många människor sett detta, och det ska även finnas film från övervakningskameror.  Men utredningen kan ändå ta några veckor. Vi har hög prioritet på alla ärenden, men det är ju inte samma brådska som i fall där någon sitter frihetsberövad.

Aftonbladet söker Jimmie Åkesson och Kent Ekeroth.