Regeringen deltar inte på Castros begravning

SAMHÄLLE

Regeringen kommer inte att skicka någon representant till Fidel Castros begravning.

– Sverige representeras av ambassadören, säger utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin.

Fidel Castro begravs i Santiago de Cuba på söndag morgon. I går meddelade kungahuset att kungafamiljen inte kommer att närvara. Nu meddelar även svenska regeringen att man inte kommer att skicka någon representant.

– Nej, ingen från regeringen kommer närvara på Castros begravning. Sverige representeras av ambassadören på Kuba, Jonas Lovén, säger Pezhman Fivrin.

Varför har regeringen fattat det beslutet?

– Sverige representeras av ambassadören, det är det besked jag har att ge.

Obama kommer inte heller

Castros begravning har blivit en het politisk potatis i många länder. Men under veckan har en rad statsöverhuvuden meddelat att de inte kommer att delta i ceremonin. Istället skickar man diplomater av lägre rang.

En av dem som ratat begravningen är president Barack Obama, som tinade upp USA:s relationer med Kuba. Med tanke på stämningsläget i Washingtons politiska kretsar var detta inte oväntat, skriver TT.

"Under inga omständigheter bör president Obama eller vicepresident Biden eller utrikesminister Kerry åka till Kuba för Castros begravning. Han var en tyrann", twittrade republikanen Newt Gingrich, som väntas bli en av den tillträdande USA-presidenten Donald Trumps närmaste män.

Inte heller Rysslands president Vladimir Putin, Kanadas premiärminister Justin Trudeau –  som hyllade Castro efter hans död –, Storbritannines Theresa May eller Japans premiärminister Shinzo Abe närvarar, enligt TT.

Jacob Zuma.

Politikerna som deltar:

Jeremy Corbyn, brittiska Labours partiledare

Rafael Correa, president Ecudaor

Nicolás Maduro, president Venezuela

Evo Morales, president Bolivia

Daniel Ortega, president Nicaragua

Enrique Pena Nieto, president Mexiko 

Jacob Zuma, president Sydafrika