Hård kritik mot polisen

Foto: ROBERT TRICHES
Kriminalinspektör Jari Neulaniemi.
NYHETER

KAUHAJOKI. Polisen tror att 22-årige massmördaren Matti Saari hade en idol: Jokelamördaren Erik Pekka Auvinen.

– Det finns stora likheter mellan de bägge händelserna. Det är möjligt att Saari såg upp till Auvinen, säger förundersökningsledaren kriminalinspektör Jari Neulaniemi till aftonbladet.se.

Det var en kaotisk presskonferens i Kauhajoki i dag, där kriminalinspektörerna Urpo Lintala och Jari Neulaniemi fick svara på många kritiska frågor bland annat om hur det kan komma sig att Matti Saari fick behålla sitt vapen efter att man upptäckt videos på Youtube där Saari poserade med sitt vapen. Det pågår en utredning om detta just nu, men enligt Urpo Lintala, såg den ansvarige kommissarien helt enkelt inget skäl till att dra in Saaris licens och beslagta vapnet.

”Förstår frustrationen”

– På den video som förorsakade förhöret sköt Saari bara med sin pistol på en skjutbana. Efter skjutningen på skolan har vi upptäckt flera videosnuttar där han är mer direkt i sina hot, säger Lintala. Men detta kan vara en förklaring till att den ansvarige polisen lät honom behålla sitt vapen.

Överallt i Kauhajoki träffar man människor som är mycket upprörda över polisens agerande. Kan du förstå deras frustration?

– Ja, absolut, det kan jag.

Är det möjligt att händelserna i Kauhajoki kommer att påverka hur ni agerar på liknande varningssignaler i framtiden?

– Ja, det är mycket möjligt, svarar Lintala med ett sorgset leende.

Vid presskonferensen framkom inte mycket nytt i sak. Polisen säger sig ha bildat sig en någorlunda klar uppfattning om vad som hände i klassrummet och i skolan. men ännu har bara en liten del av skolans cirka 200 elever förhörts.

Kände flera offer

Man avslöjade också att några av det cirka 20-tal elever som befann sig i klassrummet där Saari sköt var hans klasskamrater. Och det framkom också att Saari kände flera av dödsoffren.

Däremot vet man ännu inte i dag om alla Saaris tio offer sköts ihjäl, eller om flera av dem kan ha dött av elden och röken.

– Många av dem är så allvarligt brännskadade att det är omöjligt att avgöra, säger Jari Neulaniemi.

Identifieringen av de döda kommer att ta mellan en och två veckor.

Polisen kunde inte heller på onsdagen säga något om Saaris medhjälpare vid filmningen. De kan heller inte svara på ifall det rent av kan vara så att Saari haft hjälp att planlägga sitt dåd.