”Han njöt av situationen”

Polisen beskriver dådet som ”rena slakten”

NYHETER

Det första skottet föll. Därefter kastade sig alla ner.

Sedan gick Matti Saari runt och sköt dem – en efter en – där de låg på golvet.

Det har gått två dagar sedan de dödande skotten föll i yrkesskolan i Kauhajoki, Österbotten. Polisen har förhört de tre elever som lyckade fly från klassrummet där Matti Saari sköt ihjäl tio personer. De skrev en tenta när Matti Saari kom in i rummet. Vittnena beskriver Saaris agerande i klassrummet som mycket aggressivt. Han sa att han njöt av situationen och när blodet skvätte, skriver Helsingin Sanomat.

”Mord i sinnet”

– Han gick hemifrån med mord i sinnet och förhören bekräftar den misstanken. Han genomförde dådet kallblodigt och sköt sina egna klasskamrater, säger förundersökningsledare Jari Neulaniemi till tidningen Helsingin Sanomat.

Neulaniemi ser dådet som rena slakten. Det exakta händelseförloppet är ännu inte klarlagt eftersom vittnena inte helt hämtat sig från chocken.

Kunde inte försvara sig

Skottlossningen har förmodligen bara tagit en kort stund. Offren kunde inte försvara sig och inget handgemäng verkar ha uppstått. Enligt vittnesmål har läraren försökt hindra Saari att komma tillbaka in i klassrummet efter att han lämnat det.

Efter skotten ska Saari ha hällt ut bensinluktande vätska på golvet och tänt på.

Hotades till livet

Ett av offren var en klasskamrat och vän som Saari umgåtts med ofta. Men inte ens vännens närvaro verkar ha hindrat Saari från att skjuta de dödande skotten.

De övriga i rummet var inte heller okända för Saari eftersom alla gått i samma klass sedan ett och ett halvt år tillbaka.

Söker eventuell fotograf

Ingen har ännu trätt fram som fotograf för filmerna på Youtube där Saari skjuter med sitt vapen. Förunderökningsledare Neulaniemi säger till Helsingin Sanomat att han håller med om att det skulle kunna finnas en fotograf.

– Det kommer nog att komma fram under förundersökningen. Eller så är det någon som ger sig till känna. Men om han finns eller inte – det är inte det viktigaste i utredningen just nu, säger Jari Neulaniemi.