Ny vapenlag till våren

Men inrikesministern är tveksam till totalförbud

NYHETER

KAUHAJOKI. Skolskjutningen i Jokela tvingade inte fram mycket förändring, men när historien upprepade sig i Kauhajoki kom ett politiskt förslag om totalförbud av handeldvapen.

Tanken på att totalförbjuda alla pistoler och revolvrar väcktes av statsminister Matti Vanhanen redan i går. Och justitieminister Tuija Brax anser att det är det ”enda rätta”, skriver Huvudstadsbladet på nätet.

– Jag är mycket glad över att statsministern tog upp det och jag stödjer honom helhjärtat, säger Brax till tidningen.

Inrikesministern Anne Holmlund sa i dag att en reviderad och skärpt vapenlag kommer att läggas fram inför riksdagen till våren, men hon är tveksam till ett totalförbud:

– Emot kommer då allehanda svårigheter, säger hon.

Förvaras inlåsta

Holmlund vill rikta in sig på processen när licenser beviljas och även hälsotillståndet hos de som söker om att få äga vapen.

En fråga som också diskuteras är att handeldvapen – om de tillåts överhuvudtaget – ska förvaras inlåsta i vapenskåp nära skjutbanorna.

– Många hävdar att det blir för dyrt, kommenterar justitieminister Brax, men alternativet är att det rör sig alldeles för mycket vapen ute bland folk. Man dricker alkohol, blir fruktansvärt berusad och griper till vapen.

– Så kan vi inte ha det, säger hon till Huvudstadsbladet.