”Det bubblar under ytan”

Foto: Lasse Allard
Stefan Löfven (S).
NYHETER

S-kongressen i Göteborg kan bli en konfliktfylld historia för Stefan Löfven.

Partiledningen riskerar att köras över i flera profilfrågor, bland annat om vinsterna i välfärden.

– Det bubblar under ytan i partiet, säger en S-källa.

Under Håkan Juholts sista turbulenta tid som partiledare stred falangerna inom Socialdemokraterna inför öppen ridå medan opinionssiffrorna sjönk. Men när Stefan Löfven tog över lade sig lugnet och partiet återfick mycket av sitt självförtroende.

När partiet nu samlas till kongress i Göteborg i början av april riskerar dock gamla konflikter att blossa upp på nytt.

Hetaste frågan rör vinsterna i välfärden, som diskuterats flitigt i hela arbetarrörelsen under en längre tid. I höstas satte S-ledningen ned foten och meddelade att ett vinstförbud för välfärdsbolagen inte är aktuellt. I stället vill man begränsa vinstuttagen genom lagförändringar.

– Vi har hittat en bra, effektiv lösning, sa Löfven efter att partistyrelsen enats i frågan.

”Åka på betydande förlust”

Men partiledningens försök att få bort den känsliga vinstfrågan från dagordningen verkar inte ha lyckats fullt ut.

Många i partiet är missnöjda med partiledningens ställningstagande.

– Många medlemmar är engagerade och skulle vilja att partiet tog mycket tydligare ställning mot vinster. Man skulle kunna enas kring LO:s förslag, men partiledningen har låst fast sig i en annan linje, säger Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och ombud på S-kongressen.

LO vill bland annat införa en så kallad "non-profit"-princip och en ny bolagsform, men inte helt förbjuda vinster.

Enligt vad Aftonbladet erfar pågår det nu i hemlighet ett intensivt lobbyarbete för att få en majoritet av de 350 ombuden som ska rösta på kongressen att ställa upp på en hårdare linje.

– De som vill ha bort vinsterna från välfärden växer sig starkare. Misslyckas partiledningen med att hantera det riskerar de att åka på en betydande förlust på kongressen, säger en källa.

Stöder kampen

Sedan tidigare är det känt att flera arbetarekommuner har motionerat om ett vinstförbud till kongressen och enligt vad Aftonbladet erfar stödjer nu också en rad S-distrikt kampen.

Stefan Löfven har tidigare sagt att han tycker att det vore fel att föreslå vinstförbud, eftersom det skulle leda till att bra privata verksamheter skulle få stänga.

FAKTA

Andra hårda utmaningar för Stefan Löfven på kongressen:

Här är frågorna där partiledningen utmanas på kongressen i Göteborg 3-7 april.

Ungdomsjobben

 En annan av de verkligt stora konfliktfrågorna. Partiledningen vill införa ett jobb- och utbildningskontrakt där unga arbetslösa ska erbjudas jobb, utbildning eller praktik efter högst sex månader utan jobb. Men nu utmanas man av SSU, som redan fått stöd av Östergötlands partidistrikt. SSU vill gå dubbelt så fort fram som partiledningen och införa en insatsgaranti för unga inom 90 dagar.

Den operativa ledningen av partiet

 Inför kongressen har partistyrelsen lagt ett förslag som innebär att Socialdemokraternas verkställande utskott blir mäktigare på partistyrelsens bekostnad. Partistyrelsen, där det sitter representanter från hela landet, ska endast träffas tre-fyra gånger om året.

Ansiktena utåt

 I samband med kongressen ska dessutom ett antal nya namn väljas in i den innersta maktkretsen i VU. Mer än tidigare lyfts det fram att de som tar plats redan ska vara välkända S-profiler.