Nytt namn i striden om maktplatserna i S

AFTONBLADET AVSLÖJAR

Foto: Lotte Fernvall
Ardalan Shekarabi (S).
NYHETER

Kampen om maktplatserna i S-toppen hårdnar.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Ardalan Shekarabi, tidigare SSU-ordförande, är aktuell för en plats i det verkställande utskottet.

– Om jag skulle få frågan av partidistrikt att kandidera och de vill nominera mig så står jag till förfogande, säger han.

När Socialdemokraterna blåser i gång sin kongress i Göteborg den 3 april så ska partiet bland annat välja in flera nya namn i det verkställande utskottet. Just nu pågår ett intensivt arbete runt om i partiet där flera kandidater förs fram.

Sedan tidigare är det känt att Skånedistriktet, landets största, vill att ex-minister Morgan Johansson, 42, ska få en plats i den absoluta S-toppen. Dessutom har flera distrikt i Västsverige nominerat Urban Ahlin, 48, i dag är partiets utrikespolitiska talesperson.

Nytt namn på väg in

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att även Ardalan Shekarabi, 34, nu lyfts fram som en kandidat. Flera källor uppger att distrikt i Mälardalsregionen inom kort kommer att nominera honom och Lena Micko, 57.

– Det har förts diskussioner bland distrikten i Mälardalen och man har identifierat Ardalan som en kandidat med stor politisk potential. Det borde finnas goda förutsättningar för att han ska få ett brett stöd och komma in, säger en S-källa.

"Glad och hedrad"

Lena Micko, kommunalråd i Linköping, sitter redan i VU, medan Shekarabi de senaste åren befunnit sig utanför den absoluta S-toppen. Han har tidigare varit ordförande för SSU och var en av de personer som ledde den kriskommission partiet tillsatte efter valförlusten 2010.

Just nu är han juridikdoktorand vid Uppsala universitet med fokus på offentliga upphandlingar.

– Jag blir väldigt hedrad och smickrad om det är så att mitt namn finns med i sådana diskussioner. Men sedan är det självklart upp till distrikten att komma fram till nomineringar, valberedningen att bereda ärendet och sedan kongressen att välja.

"Står till förfogande"

Om partiet kallar så är den gamla SSU-ordföranden redo att kliva in i S-toppen.

– Om jag skulle få frågan av partidistrikt att kandidera och de vill nominera mig så står jag till förfogande.

FAKTA

Striden om platserna

• Socialdemokraternas verkställande utskott består av sju ordinarie ledamöter och sju suppleanter. I dag är dessutom nio personer adjungerade.

• Både Sven-Erik Österberg och förra LO-basen Wanja-Lundby Wedin har redan lämnat VU. Deras platser står i dag tomma. Dessutom har Heléne Fritzon meddelat att hon ska lämna.

• På S-kongressen i Göteborg 3-7 april ska dessutom en ny partistyrelse och en programkommission väljas.

• Valberedningen har satt som mål att det ska vara god geografisk spridning i VU, men att partitoppen ska föryngras och breddas.