Mälardalen vill ge Lena Micko mer makt i S-toppen

NYHETER

Inom kort avgörs vilka som ska få sitta på de mäktigaste maktplatserna i Socialdemokraterna.

Fem S-distrikt i Mälardalen har nu nominerat kommunalrådet Lena Micko till en ordinarie plats i det verkställande utskottet.

Dessutom vill man att den förra SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi ska få en plats som suppleant.

Lena Micko.

På S-kongressen i Göteborg den 3-7 april ska flera nya personer ta plats i Socialdemokraternas verkställande utskott. Just nu pågår en febril aktivitet i den socialdemokratiska rörelsen för att lyfta fram olika kandidater.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att sju partidistrikt i Västsverige har nominerat Urban Ahlin, i dag utrikespolitisk talesperson, samt Anneli Hulthén. Den sistnämnda, som i dag är kommunalråd i Göteborg sitter redan i VU, medan Ahlin skulle bli en nykomling.

Vill ge Micko mer makt

Dessutom har distriktet i Skåne, landets största, meddelat att man vill att ex-ministern Morgan Johansson, i dag partiets rättspolitiska talesperson, får en plats.

Nu står det även klart att Mälardalen har nominerat Lena Micko till en ordinarie plats i VU, där hon i dag sitter som suppleant. Till vardags är hon kommunalråd i Linköping.

Dessutom vill distrikten - Östergötland, Sörmland, Västmanland, Uppsala och Örebro - att den gamla SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi ska komma in som suppleant.

"Kommunperspektivet behövs"

Sedan tidigare har den gamla LO-ordföranden Wanja Lundy-Wedin samt Sven-Erik Österberg lämnat VU, och Heléne Fritzon från Skåne har meddelat att hon ska sluta på kongressen.

Enligt vad Aftonbladet erfar vill distrikten i Mälardalen lyfta upp Lena Micko till en ordinarie plats eftersom hon har stor erfarenhet från kommunpolitiken, något som man tycker försvinner när Fritzon lämnar.

– Ett VU utan tillräcklig tyngd från kommunsektorn blir inte bra. Lena Micko sitter ju bland annat med i SKL:s styrelse. Alla kan inte komma från Stockholm, för då känner inte alla medlemmar igen sig, säger en S-källa.

"Behöver lyfta fram yngre förmågor"

Ardalan Shekarabi, tidigare SSU-ordförande men i dag forskarstuderande, vill man ha in av flera olika anledningar, erfar Aftonbladet.

– Partiet behöver lyfta fram yngre förmågor och han är 34 år gammal. Han är dessutom forskarstuderande och en person som har en profil vi tror partiet behöver lyfta fram. Det vore bra att få in någon som varit borta från den riktiga toppolitiken ett tag, säger en källa.

Alla nykomlingar beredda

Alla tre nykomlingar som är aktuella för ett VU-uppdrag - Shekarabi, Johansson och Ahlin - har sagt att de är beredda att ta en plats om så beslutas på partikongressen.

På S-kongressen i Göteborg kommer även LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson och den ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson att lyftas in i maktsfären VU.

FAKTA

Striden om platserna

• Socialdemokraternas verkställande utskott består av sju ordinarie ledamöter och sju suppleanter. I dag är dessutom nio personer adjungerade.

• Både Sven-Erik Österberg och förra LO-basen Wanja-Lundby Wedin har redan lämnat VU. Deras platser står i dag tomma. Dessutom har Heléne Fritzon meddelat att hon ska lämna.

• På S-kongressen i Göteborg 3-7 april ska dessutom en ny partistyrelse och en programkommission väljas.

• Valberedningen har satt som mål att det ska vara god geografisk spridning i VU, men att partitoppen ska föryngras och breddas.