Sahlins strider vinns av Löfven

NYHETER

Mona Sahlin kämpade med fem politiska nyckelfrågor, men förlorade inom partiet.

Samma punkter har nuvarande S-ledaren Stefan Löfven nu lyckats övertyga partiledningen om, enligt en genomgång av Dagens Nyheter.

Tidigare ledaren för Socialdemokraterna, Mona Sahlin, tog efter sin avgång 2010 upp några nyckelpunkter där partiet tvingat henne propagera annorlunda än hon velat.

Följer Sahlins "testamente"

Synpunkterna om fastighets- och förmögenhetsskatt, jobbskatteavdrag, a-kassa, vinster i välfärden och samarbete med Vänsterpartiet har kallats Sahlins "politiska testamente".

Enligt Dagens Nyheters genomgång har nuvarande ledaren Stefan Löfven lyckats övertyga partiledningen i samtliga frågor där Sahlin inte lyckades. Enligt socialdemokratiska riksdagsledamöter som Dagens Nyheter pratat med kommer han troligen även lyckas få S att rösta för att behålla vinster i välfärden.

Nästa vecka håller Socialdemokraterna kongress.

Vinster i välfärden stor strid

Den stora stridsfrågan är vinster i välfärden, som delar partiet mitt itu.

Partistyrelsen har ett förslag med ökad kvalitetsreglering, större insyn i företagens bokföring och stärkt meddelarskydd.

Men LO och flera motionärer till kongressen kräver vinsttak. Enligt en LO-initierad kampanj som leds av socialdemokratiska Tidens chefredaktör Daniel Suhonen är det mest vinstdrivna företag och lobbyister som hörs i debatten. Suhonen kräver nu, efter en färsk opinionsmätning som visar att 90 procent är emot vinster i välfärden, att S lyssnar på opinionen. I annat fall kan en folkomröstning bli aktuell, anser han.

FAKTA

Frågorna som Sahlin förlorade – men Löften vunnit

1. Fastighets- och förmögenhetsskatten

Sahlin: Tog upp att skatterna var rimliga, men att väljarna är tydligt emot skatterna.

Löfven: Går på linjen att skatterna inte kan återinföras utan enighet över blockgränserna.

2. Jobbskatteavdraget

Sahlin: Ansåg att avdraget inte var orimligt, och att löntagarna "inte avfärdat det", varför inte heller S borde det.

Löfven: Vill inte rulla tillbaka jobbskatteavdragen, som väljarna hunnit "vänja sig vid".

3. A-kassan

Sahlin: Ansåg att det var viktigare att a-kassan "fungerar för majoriteten på arbetsmarknaden" under en kortare omställningstid, än att den räcker längre.

Löfven: Vill höja a-kassenivån de första 100 dagarna, därefter sänka ersättningen.

4. Vinster i välfärden

Sahlin: Ville att "kvaliteten" ska sättas först, och att den "destruktiva debatten om ja eller nej till privatisering och vinster" skulle lämnas.

Löfven: Har fått med partistyrelsen i att förespråka ökad insyn och kvalitetskrav – och inte föreslå något tak för vinster.

5. Samarbete med Vänsterpartiet

Sahlin: Ville bryta blockpolitiken för att bryta Moderaternas dominans. Hon förespråkade samarbete endast med Miljöpartiet.

Löfven: Har enligt Dagens Nyheters källor samarbete med Miljöpartiet, i en lösare form än 2010, som främsta strategi.

Källa: Dagens Nyheter.