Doldis på väg in i S-toppen

Therese Guovelin kan bli första öppet homosexuella i VU

1 av 3
Therese Guovelin (t.h) tillsammans med Mona Sahlin och hustrun Eva Guovelin på Pridefestivalen. Foto: Marie Ekbom/Kommunal
NYHETER

Här är doldisen som kan ta sista lediga platsen i S-toppen.

Therese Guovelin, 49, ­vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket, har seglat upp som hetaste kandidaten.

– Hon känner Stefan ­Löfven väl, säger en källa.

När Socialdemokraterna samlas till kongress nästa vecka ska flera nya personer väljas in i den absoluta partitoppen – det verkställande utskottet (VU).

Det är sedan tidigare känt att LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson och ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson ska ta varsin plats.

Dessutom tyder mycket på att ex-ministern Morgan Johansson och den gamla SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi väljs in sedan Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson, dragit tillbaka sin kandidatur.

Två platser

Aftonbladet kan i dag avslöja att ännu en nykomling är på väg in. Historiskt så har facket haft två platser i VU. Eftersom där redan sitter flera representanter med bakgrund i industrin så pekar allt på att det blir en person från servicesektorn, där det finns en stor majoritet kvinnliga medlemmar, som nu tar plats.

Det största förbundet Kommunal, vill inte sitta med i S-ledningen.

Flera källor uppger för Aftonbladet att Therese Guovelin, i dag vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, HRF, är det hetaste namnet att väljas in på Löfvens ”gamla plats” i VU.

Hon är född och uppvuxen i Göteborg och är i grunden servitris. Hennes fackliga och politiska karriär inleddes i Marks kommun ­1993. Guovelin har ­tidigare bland annat arbetat som ombudsman på förbundskontoret och haft ansvar för både arbetsmarknads- och internationella frågor.

HBT-kämpe

Guovelin är öppet homosexuell och har länge varit aktiv i hbtq-rörelsen, bland annat i RFSL. Hon skulle därmed bli den första personen med den bakgrunden som väljs in i Socialdemokraternas VU.

HRF:s ordförande Ella Niia har meddelat att hon ska lämna sin post 2014 och då ses Guovelin av många som en sannolik efterträdare.

– Hon har lång erfarenhet av facklig-politisk samverkan och känner Stefan Löfven väl. Men hon är också populär då hon har god politisk kompass, säger en källa.

Andra namn som nämnts som tänkbara kandidater är två namn från IF Metall: ordförande Anders Ferbe, 58, och förbundssekreterare Monika Theodorsson, 46.

Therese Guovelin vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter utan hänvisar till valberedningen.

FAKTA

Här är läget i VU

Har lämnat:

  Wanja-Lundby Wedin.

  Sven-Erik Österberg.

Lämnar:

  Heléne Fritzon.

Osäker:

  Leif Pagrotsky.

På väg in:

  Karl-Petter Thorwaldsson.

  Magdalena Andersson.

  Ardalan Shekarabi.

  Morgan Johansson.

Sitter kvar:

  Carin Jämtin

  Mikael Damberg

  Peter Hultqvist

  Anneli ­Hultén

  Veronica Palm

  Tomas Eneroth

  Elvy Söder­ström

  Lena Micko

  Stefan Löfven