Hyresgäst fick betala för elen

Fångarna i källaren kunde ha räddats tidigare

NYHETER

Före detta hyresgästen Sepp Leitner kunde inte förstå hur hans elräkning ständigt blev så skyhög, fast han regelbundet var bortrest och inte ägde en tvättmaskin.

Den förre hyresgästen Sepp Leitner hyrde i fyra år en mindre lägenhet på första våning i Josef Fritzls hem. Leitner bodde precis ovanför källaren under 1990-talet, berättar han till Die Presse.

Hög elräkning

Leitner säger att han kan inte förstå hur han elräkning alltid var så hög, oavsett om han regelbundet var bortrest eller inte ens ägde en tvättmaskin. Han förstår först nu att han också betalade för källarutrymmets elkonsumtion, vilket hade en raffinerat säkerhetssystem som installerats av Fritzl, som är en före detta elektriker.

– Om jag varit lite mer påstridig och inte gett upp förrän mysteriet med den höga elkonsumtionen varit löst hade vi kanske fått veta om fängelsehålan mycket tidigare, säger han.

Fick inte gå ner

En annan man, Alfred Dubanowsky, säger att han hyrde en lägenhet på första våning i Josef Fritzls hem mellan 1995 till 2007. Enligt honom fanns det en muntlig överenskommelse mellan Fritzl och husets hyresgäster att det var förbjudet att gå ner till källaren och till trädgården. Det var heller inte tillåtet att fotografera fastigheten och dess område. Om så skedde skulle de bli utslängda.

Polisen sa i måndags att Fritzl gjort klart för sin fru och sina barn att de inte fick lov att gå ner i källarutrymmet. Men Dubanowsky säger till CNN att han såg Fritzls son, som också heter Josef, gå ner i källaren. Han observerade också att pappa Fritzl regelbundet gick ner i källaren nattetid.

Konstiga ljud

En gång när Dubanowsky frågat om lov att få tala med sonen sa pappa Fritzl att han arbetade och att Dubanowsky "inte skulle störa honom".

Dubanowsky säger till CNN att han hörde konstiga ljud komma från källarutrymmet lite då och då, men Fritzl bortförklarade det med att det var värmepannan som lät. Han säger, enligt BBC News, att han trodde att undervåningen användes som förvaringsutrymme eftersom en granne påstått att Fritzl ofta bar ner mat dit. Men än så länge har inte polisens tekniker hittat några andra DNA-spår än från pappan Josef Fritzl.