”Ohygglig stank nere i källaren”

Kriminalpoliserna tvingas till täta pauser för att luften är så dålilg

Foto: AP
Inlåsta Stanken nere i Elisabeth Fritzls 24-åriga fängelse beskrivs som ohygglig.
NYHETER

Nu berättar kriminalpoliserna för första gången om hur det verkligen är nere i skräckkällaren under Josef Fritzls hus.

– Det härskar en ohygglig stank nere i fängelsehålan, en stank som tar andan ur en, säger polischefen Franz Polzer.

Polischef Franz Polzer.

På de hittills tre släppta fotografierna från källarfängelset ser man en sliten, men ändock prydlig och funktionell inredning.

– Det ser ut som ett litet hem, hur det ser ut att finnas allt som man behöver för att överleva. Det man inte ser är det dåliga klimat som härskar där nere, den dåliga luften, luftfuktigheten och temperaturen, säger Polzer.

Svårt att förstå

Har man inte varit där nere – är det svårt att förstå känslan, menar Polzer.

– Det går inte att fatta hur någon kan ha överlevt där nere så länge. En fängelsehåla från medeltiden hade varit bättre.

Enligt polisen har luft bara kommit in genom en smal springa. För att överhuvudtaget kunna arbeta i källaren har polisen tvingats att slå upp ett extra hål för att få in frisk luft. Mellan femton och tjugo poliser har arbetat skift i åtta dygn med att undersöka källaren, men de har tvingats ta paus varannan timme på grund av den dåliga luften där nere.

Kartlägga Fritzl

Undersökningen i källaren beräknas vara klar på måndag, skriver österrikiska tidningen Heute. Då går polisutredningen mer över åt att kartlägga Josef Fritzl och hans handlingar. Var han uppehöll sig, hur och var han handlade mat, mediciner, kläder och annat som togs ner i källaren.

Det finns inget som tyder på att Josef Fritzl hade någon medhjälpare. Men det vill polisen förstås vara helt säkra på.

ARTIKELN HANDLAR OM