”De har aldrig känt regnet”

Elisabeths advokat om källarbarnen

1 av 4 | Foto: Foto: KRISTER HANSSON
FÅNGAR – PÅ SJUKHUSET Elisabeth Fritzl och familjen måste stanna på den psykiatriska kliniken i Österrike i minst tre månader. Källarbarnen har börjat vägen mot ett normalt liv. Nu upplever de för första gången saker som regn – och snabbmat. Syskonen som tidigare levt ovan jord har det däremot väldigt svårt i isoleringen på sjukhuset.
NYHETER

LONDON. Felix, 5, har fått känna regn mot sitt ansikte för första gången.

Men Josef Fritzls barn som fick leva ovan jord känner sig som fångar.

– De kan inte träffa sina vänner eller klasskamrater. Det här är väldigt tufft för dem, säger familjens advokat Christoph Herbst.

Källarbarnen har börjat den långa vägen mot ett normalt liv. Men familjen tvingas vara kvar på den psykiatriska kliniken i Österrike i minst tre månader för att genomgå terapi.

– De måste bestämma tillsammans med läkarna och terapeuterna var de vill bo och vilka som ska leva tillsammans i framtiden, och om de vill byta identitet eller inte, säger Christoph Herbst.

I dokumentären ”Hemligheten i den österrikiska källaren”, som sändes i England i går, berättade han om sin beundran för Elisabeth Fritzl, 42.

”Vacker och normal”

– Elisabeth är en väldigt vacker och normal kvinna.

I 24 år höll pappan Josef Fritzl, 73, henne fången i källaren i huset i Amstetten.

Tre av barnen hon födde tog han upp i huset. De andra tre – Kerstin, 19, Stefan, 18, och Felix, 5 – fick aldrig se dagens ljus förrän de räddades för drygt tre veckor sedan.

I källaren gav Elisabeth barnen en så normal uppfostran hon kunde.

– Hon gav dem lektioner för att lära sig grammatik, språk och matematik. De har fått en bra uppväxt och är väluppfostrade, säger Christoph Herbst.

– Det är fantastiskt att se Stefan. Han är väldigt artig och bildad. Jag tror att Elisabeth gjorde sitt bästa för att ge dem struktur och ett bra liv under omständigheterna i bunkern.

Femåriga Felix har för första gången fått leka utomhus, tittat på fiskar i en damm och fått äta ett Happy meal på McDonalds – något han ”tyckte väldigt mycket om”.

”Mycket att uppleva”

– När det regnade häromdagen ville han gå ut och titta på regnet och jag insåg att han aldrig har känt regn. Han har mycket kvar att uppleva, säger Christoph Herbst.

De mörka glasögon han först fick bära för att vänja ögonen vid dagsljus kan han nu ta av.

– Felix är väldigt smart och blir mer livlig för varje dag som går. Man märker att han älskar sin nya miljö.

Värre är det för hans syskon som levde ovanför jord. Lisa, 15, Monika, 14, och Alexander, 12, har gått från ett liv i frihet till isolering på sjukhuset.

– De kan inte gå ut så för dem är livet helt annorlunda. De har inte längre den friheten de hade tidigare. De frågar när de ska få gå tillbaka till skolan och träffa sina vänner. De vill ha tillbaka ett normalt liv.