KVINNLIG DOMARE SKA DÖMA FRITZL

1 av 2
Dottern Elisabeth ska höras av rätten om sin 24-åriga fångenskap.
NYHETER

Hon är specialist på att leda moraliskt svåra rättegångar.

I höst står domaren Andrea Humer, 48, inför sitt livs prövning.

Då ska hon se till att rättegången mot den hatade Josef Fritzl, 73, går rätt till.

I höst ska Josef Fritzl dömas för sina övergrepp i skräckkällaren.

En enorm mediastorm väntas då svepa in över den lilla österrikiska staden S:t Pölten.

Det är nu bestämt att det blir Andrea Humer, Österrikes ledande kvinnliga domare, som ska se till att Fritzl ändå får en rättvis rättegång.

Trebarnsmor

Toppdomaren, som själv ärmor till tre barn, anses lämplig eftersom hon har stor erfarenhet av tunga moraliska rättegångar och tros kunna stå emot trycket från media och allmänheten.

Andrea Humers första uppdrag blir att övervaka när Elisabeth Fritzl, 42, ska höras av rätten. Hon ska då vittna om mardrömmen i källaren där hon hölls fången av pappan i 24 år.

Hennes plågoande – som kontinuerligt våldtog henne och gjorde henne med barn sex gånger – kommer att få följa förhören i sin cell via en videolänk. Fritzl kommer varken att få yttra sig under sin dotters förhör eller ställa några frågor.

Rättegången kan dock komma att försenas på grund av offrens hälsa.

Lyckta dörrar

– Elisabeth och barnen kommer att bli intervjuade så fort som möjligt. Vi behöver deras yttranden för att kunna bestämma ett exakt datum för rättegången, säger Franz Cutka, talesman för domstolen i S:t Pölten till österrikiska OE24.

Under rättegången kommer Elisabeth och barnen inte att behöva befinna sig i samma rum som Fritzl. Stora delar av rättegången kommer att hållas bakom lyckta dörrar.