Han tvingade sin dotter att bära sexiga underkläder

Ny bok avslöjar familjen Fritzls hemligheter

1 av 3
Räddad från helvetet Elisabeth Fritzl.
NYHETER

LONDON. Elisabeth Fritzl ä rbara 42 men ser minst tjugo år äldre ut.

Livet i mörker har gjort henne gråhårig, likblek och tänderna har ruttnat.

Hon är skräckslagen men har just räddats från helveteti källaren.

I den nya boken ”House of horrors” avslöjas hemligheterna bakom frigivningen, övergreppen och hur Elisabeth klarade av att föda sin pappas sju barn i ensamhet.

Josef Fritzl köpte sexiga underkläder som han tvingade

Elisabeth att bära i källaren. Hon våldtogs 3 000 gånger under de 24 år hon hölls fången i källaren under huset i Amstetten.

– Han var väldigt brutal mot mig. Om jag inte gick med på samlag skulle barnen få lida, säger Elisabeth Fritzl i delar av förundersökningen som läckt ut till brittiska The Sun.

Misshandlade sina barn

I samtalen med Österrikes högst uppsatta domare Andrea Humer berättar

Elisabeth hur hon gjorde allt för att

Josef Fritzl aldrig skulle vara ensam med barnen av rädsla för att han skulle begå övergrepp på dem.

– Inget av barnen pratade med honom – de höll sig bara till varandra. När han försvann levde vi våra egna liv. När han var där var det helt tyst. När han kom ner i källaren försökte vi bara överleva.

Josef Fritzl sparkade och misshandlade Kerstin, 19, Stefan, 18 och Felix, 6, verbalt om de inte löd. De kunde få utskällningar för dåligt bordsskick, matvägran eller för att de gick med hukade huvuden i bunkern med bara 170 cm i takhöjd.

– Barnen ryggade tillbaka och försökte komma undan från honom. Han lät dem inte utveckla sina egna personligheter och gillade inte att de sa ifrån. I början, när de var små, var det inget större problem, säger Elisabeth Fritzl i förhören.

I den nya boken ”House of horrors” berättar författaren

Nigel Cawthorne hur Josef Fritzl brukade klä upp sig när han gick ner i källaren för de nattliga besöken hos sin underjordiska familj. Boken avslöjar också den vånda Elisabeth Fritzl gick igenom när hon helt ensam födde sju barn. Flera av syskonen bevittnade förlossningarna.

– Men jag köpte medicinböcker så att hon skulle veta vad hon var tvungen att göra när det var dags. Jag fixade också handdukar, desinfektionsmedel och blöjor, säger Josef Fritzl.

Sjuka vid födseln

När första dottern Kerstin föddes 1988 var Elisabeth bara 22 år gammal och hade varit instängd i källaren i fyra år. Eftersom hon utsatts för incest var flera av barnen sjuka redan från födseln och tillståndet förvärrades av att de aldrig fick se dagsljus. När Josef Fritzl kom ner i källaren tre dagar efter att

Elisabeth fött tvillingar 1996 hade ena sonen dött.

Trots att Josef var den enda mansfigur de sett och de bevittnat våldtäkterna förstod de aldrig att han var deras pappa, skriver författaren Nigel Cawthorne. Källarbarnen kallade honom i stället för morfar.

Josef Fritzl hävdar att han var generös mot sin andra familj.

– När Felix föddes i slutet av 2002 köpte jag en tvättmaskin till Elisabeth så att hon inte längre behövde tvätta barnens lakan och kläder i handfatet, säger Fritzl.

Tre av mellanbarnen förbarmade han sig över och tog upp i huset.

– De var sjuka och grät för mycket i källaren.

Bidrag till bordellbesök

Det fanns också en ekonomisk aspekt. Josef Fritzl fick över 24 000 kronor i månaden i statliga bidrag. Dottern Lisa, 16, adopterade han men Monika, 14, och Alexander, 12, blev hans fosterbarn eftersom det gav mer underhåll som kunde finansiera hans resor, fina bil, bordellbesök – och den hemliga familjen.

– Elisabeth var stark och gav mig inga större problem. Hon klagade aldrig, inte ens när hennes tänder långsamt ruttnade och lossnade i munnen, och hon led dag och natt av svåra smärtor och kunde inte sova. Hon höll sig stark för barnen – men jag såg hur de för varje dag som gick blev allt svagare.

Det var när Kerstin blev allvarligt sjuk som Josef Fritzl insåg att hon måste komma till sjukhus.

– Hon slet av sig alla kläderna och slängde dem i toaletten, säger han.

Då hade Josef Fritzl redan

planerat att frige Elisabeth och källarbarnen några månader senare eftersom han nu var 73 år och inte skulle orka så länge till.

Men det visste ju inte källar-

familjen.

– Han sa att han kunde stänga dörren när han ville – så skulle vi få se hur länge vi kunde överleva, säger Elisabeth.

FAKTA

FÅNGE I 24 ÅR

24 AUGUSTI 1984: Josef Fritzl drogar sin 18-åriga dotter Elisabeth och låser in henne i källaren där hon kommer att bli hans sexslav.

19 APRIL 2008: Fritzl kör Elisabeths äldsta dotter Kerstin till sjukhus efter att hon varit sjuk en längre tid.

21 APRIL 2008: Läkarna misstänker att något är fel och larmar polisen, som vädjar via tidningar att den okända modern ska ge sig till känna.

26 APRIL 2008: Josef Fritzl släpper dottern Elisabeth och hennes två andra barn Felix, 6, och Stefan, 18, ur deras fångenskap.

27 APRIL 2008: Polisen går in i skräckkällaren där Elisabeth själv fått gräva fram ett andra rum. Det är 1,70 meter i tak och dåligt med syre.

28 APRIL 2008: Josef Fritzl erkänner sina brott och att han har våldtagit sin dotter Elisabeth två till tre gånger i veckan under 24 år.

29 APRIL 2008: DNA bekräftar att Josef Fritzl är far till sin dotter Elisabeths sex barn, samt till ännu en pojke som dog tre dagar efter födseln.