Barnen Fritzls första jul i frihet

Mäklade julfred mellan Elisabeth och mormor Rosemarie

Josef Fritzl, barnen Monika, Lisa och Alexander samt mamma Rosemarie.
NYHETER

Det råder julefrid och vapenvila i den österrikiska familjen Fritzl.

Barnen har vädjat till sin mamma Elisabeth att sluta fred med mormor Rosmarie, så att den återförenade familjen kan fira sin första jul i frihet i lugn och ro.

Foto: krister hansson
Huset där Josef Fritzl höll sina barn och barnbarn fågna i österrikiska Amstetten.

I 24 år satt Elisabeth, 43, fängslad i källaren under det gråa huset i Amstetten. Hon hölls fången av sin pappa Josef som under årens lopp avlade sju barn med sin egen dotter.

Gnissel i maskineriet

Tre av dem, Kerstin, 19, Stefan, 18 och Felix, 6, levde sina liv i källaren. Samtidigt levde Lisa, 16, Monika, 14, och Alexander, 12, normala liv tillsammans med sin mormor och morfar.

När källarfamiljens fasansfulla tillvaro tog slut i april i år och Josef kastades i fängelse kunde familjen för första gången förenas. Mormor Rosemarie, dottern Elisabeth och de sex överlevande barnen började långsamt lära känna varandra, en process som alltjämt fortgår, om än med lite gnissel i maskineriet.

Önskade fröjdefull jul

Enligt The Sun ska Elisabeth nämligen ha förbjudit de tre barnen som levde vanliga liv i huset att kalla sin mormor Rosemarie för något annat än just mormor. Hon har också velat begränsa den tid som Rosemarie tillbringar med barnen.

Men enligt uppgifter till tidningen har barnen bönat och bett att familjen ska vara tillsammans under julhelgen. Särskilt de tre barnen som levt i källaren ska ha önskat sig en fröjdefull och framförallt gemensam jul. Detta blir den första riktiga julen överhuvudtaget för dem.

ARTIKELN HANDLAR OM