Skrev dagbok i skräckkällaren

Dotterns anteckningar viktiga i rättegång mot Josef Fritzl

1 av 2 | Foto: BULLS
Elizabeth Fritzl.
NYHETER

LONDON. Skräckpappan kontrollerade hela hennes värld.

Ändå lyckades dottern Elisabeth Fritzl föra dagbok under sina 24 år som sexslav i källaren.

Elisabeth Fritzls hemliga dagboksanteckningar är stundtals banala vardagsprotokoll över barnens sjukdomar och vilken mat som serveras. I nästa ögonblick skildrar de med förskräcklig intensitet de ständiga våldtäkterna, skriver tyska magasinet Stern.

På lösa pappersbitar som Elisabeth Fritzl lyckats komma över har hon också skrivit om bristen på regelbundenhet, det deprimerande livet i källarfängelset och vid ett tillfälle om en råttjakt med bara händerna.

Hölls hemligt

Under de 24 år som hon hölls fången i källaren på Ybbsstrasse 40 i österrikiska Amstetten har hon lyckats hemlighålla sina dagboksanteckningar för skräckpappan.

Bevis i rätten

Enligt Stern omhändertogs anteckningarna direkt efter gripandet och har hållits hemliga av domstolen i St. Pölten.

Utdrag ur dagböckerna väntas bli viktig bevisning under rättegången som börjar i mars. Då kommer Josef Fritzl, 73, att åtalas för bland annat mord, våldtäkt, incest och slaveri. Stern avslöjar också att skräckpappan försökte sälja utskrifter av polisförhören till brittiska tabloider – för mer än 40 miljoner kronor. För pengarna skulle han betala av stora företagsskulder.

Citerade

Men Fritzls ombud blev blåst av reportrarna. De ville kontrollera äktheten och läsa dokumenten noggrant. Efteråt kunde de i sina artiklar citera långa stycken ordagrant, skriver Stern.