Hon vill inte skiljas

Hustrun Rosemarie ute efter Josef Fritzls pension

Foto: Foto: EUROPICS[CEN] ALL OVER PRESS
äter mat Denna exklusiva bild visar Rosemarie Fritzl tillsammans med Elisabeths barn med Lisa, 10, Monika, 8, och Alexander, 6.
NYHETER

S:t Pölten. Rosemarie, 69, kommer aldrig att skilja sig från Josef Fritzl, 73.

Anledningen är rent ekonomisk.

– När han dör – eller dödas – i fängelset får hon 60 procent av hans pension, säger systern Christine Ramsauer, 64.

Hennes man har kidnappat, våldtagit och fått sju barn med deras gemensamma dotter.

I dag döms han – förmodligen – till livstids fängelse för brotten. Men ändå väljer Rosemarie att fortsätta vara gift med Josef Fritzl.

Har bråkat mycket

– Hon har sagt till mig att hon aldrig kommer att skiljas, säger systern Christine Ramsauer till tidningen Österreich.

När Aftonbladet pratar med systern bekräftar hon att Rosemarie vill vara ”Frau Fritzl” – för pensionens skull.

– Jag tycker att det är rätt, säger hon.

Christine avslöjar också att Rosemarie inte kommer överens med Elisabeth. Men trots att de flera gånger har bråkat om vem som ska kallas ”mamma” av barnen, eller ifall Rosemarie visste vad som pågick i källaren, så är det även i den relationen pengar som är det största problemet.

Upptäckte pengar

– Efter att Rosi lämnade kliniken där hon, Elisabeth och barnen bodde först så gick hon till banken. Där märkte hon att hon hade fått barn- och socialbidrag för Lisa, Monika och Alexander, på sammanlagt 32 000 kronor. Pengar som kommit in efter att Fritzl greps, säger hon.

Men barnen bodde ju på kliniken med sin mamma då?

– Exakt. Därför ringde hon och berättade om pengarna. Rosi trodde att hennes dotter skulle säga ”Mamma, det är okej. Vi glömmer det”. Men två dagar senare kom ett brev från Elisabeths advokat där det stod att pengarna skulle överföras – inom 14 dagar.

Orättvist, menar Rosemarie och Christine – som säger att Elisabeth inte behöver pengarna.

– Hon kommer säkert att få det knapert i framtiden. Men nu har hon ju fått en engångssumma av staten på 660 000 kronor i uteblivna barnbidrag för de tre barnen i källaren, och Natascha Kampusch har donerat 275 000 kronor till henne. Rosemarie har ingenting.

FAKTA

Så lever barnen idag

Kerstin, 20:

Är den som fortfarande är i sämst skick fysiskt, efter sin sjukdom. Står mycket nära sin bror Stefan, och får hemundervisning i den hemliga byn.

Stefan, 18:

Uppges vara den tystlåtna i familjen. Föredrar att vara inomhus i hemmet och får hemundervisning med sin syster.

Lisa, 16:

Levde 15 år med Rosemarie och Josef Fritzl, men har nu flyttat med sin mamma. Har stora anpassningsproblem till sitt nya liv – och sin biologiska mamma.

Monika, 15:

Uppges må mycket dåligt av avslöjandet. Har flyttat med den övriga familjen till Oberösterreich, och börjat i en privatskola.

Alexander, 12:

Tillbringade 15 månader i källaren, innan han fick bo hos Rosemarie och Josef. Har börjat en ny klass under falsk identitet. Den som har starkast band med Rosemarie, och vägrar sluta kalla henne ”mamma”.

Felix, 6:

Den av de tre ”källarbarnen” som hanterar situationen bäst. Men han är också den som längtar mest efter Josef Fritzl, och ibland gråter över sin ”morfar”, som han kallar honom.